A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Idén eddig a külső konjunktúra kedvezőbb volt a vártnál, de a világgazdaságban a szokásosnál is nagyobb a bizonytalanság. Ez a kőolajárat befolyásoló politikai helyzet kiszámíthatatlanságában, a nyersanyagárak alakulásában, az EU egyes országainak szuverén adósságválságában és a japán nukleáris katasztrófa esetleges utóhatásaiban látható − állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzésében. A magyar gazdaság bővülése szinte kizárólag az exportnak köszönhető, s a dinamika lassul.

A kutatók szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája 2011 tavaszán a Széll Kálmán terv, majd a konvergenciaprogram bejelentésével helyes irányt vett, a fenntartható  egyensúly megteremtése került a fókuszba. Ugyanakkor a részletek még mindig kidolgozatlanok, az eddig ismertté vált elgondolások az intézményi és működési reformok helyett túlzottan a szociális transzferek megkurtítására és a klasszikus általános költségvetési restrikcióra koncentrálnak.

A már bejelentett lépések egy része nagy társadalmi ellenállásba ütközik, miközben fennmaradt a kettős beszéd, nem került sor a gazdaságpolitikai váltás deklarálására, ami önmagában korlátozza annak megvalósíthatóságát.

 

Prognózis 2011-re (előző év=100)
GDP102,5
Ipari termelés109,0
Beruházások101,0
Kiskerforgalom101,3
Kivitel117,0
Behozatal118,0
Külkermérleg (Mrd euró)5,7
Euró árfolyama (forint)272,0
Áht-hiány (pénzforgalmi, Mrd Ft)690,0
Bruttó átlagkereset104,0
Fogyasztói árak104,2
Munkanélküliség (év végén, %)10,7

Forrás: GKI