Két javaslat merült fel a monetáris tanács (MT) kamatmeghatározó ülésén: a tartás és az 50 bázispontos emelés. Végül szoros szavazásban a tanácstagok változatlanul hagyták a rátát  - mondta Simor András jegybankelnök az ülést követő sajtótájékoztatón. A döntést meglepetéssel fogadta a piac, mivel az elemzők többsége 50, de még az óvatosabbak is 25 bázispontos emelést vártak. A forint a közvetlen a döntést követően hirtelen 303,30-ra gyengült az euróval szemben, majd mérsékelten korrigált. Amennyiben a kockázati megítélés tovább romlik, az kamatemelést tehet szükségessé.

Makrogazdasági folyamatok értékelésében nem történt változás. Az infláció 2012-ben jelentősen a cél fölött alakulhat, de 2013-ra elérhető. A decemberi infláció megfelelt a várakozásoknak.

A pénzügyi piaci szempontból januárban jelentősen romlott Magyarország megítélése, bár az elmúlt időszakban a kormánynak a nemzetközi szervezetekkel folytatott egyeztetései hatására enyhült a hazai eszközökre nehezedő nyomás. A kockázati megítélés azonban továbbra is érzékeny - hangsúlyozta Simor. Ezért fontos, hogy mihamarabb megállapodás szülessen. Amíg ez meg nem születik, addig a pénzpiacok volatilitása fennmaradhat.

Minden tárgyalásnak van egy átfutási ideje, és jelenleg még nem is kezdődtek el a hivatalos egyeztetések - mondta Simor a nemzetközi duóval történő megállapodás állására vonatkozó kérdésre. Alapvetően a jegybanktörvény és az alaptörvénynek a jegybankról szóló passzusairól van az egyezkedésen. Erről az EU már kifejtette a véleményét, és várják, hogy mit lép a kormány. A tanács többsége azonban úgy látta, hogy a kormányzati kommunikációban az utóbbi időben bekövetkezett változás nem csak rövid távon, hanem képes akár tartósan is befolyásolni a piaci reakciókat.

Az alapkamat csökkentésére vonatkozó kérdésre az MNB-elnök kifejtette, hogy ugyan egyesek szerint a monetáris lazítás növelhetné a gazdasági növekedés ütemét, azonban ez az árfolyam gyengüléséhez vezethet, amely a devizahitelesek terheinek növekedésén keresztül valójában tovább fékezné a gazdaság teljesítményét.

A kamatdöntéseknél jelenleg a szűk keresztmetszet Magyarország kockázati megítélése (mivel az inflációs cél a jegybanki horizonton elérhető). Ebben a tekintetben az elmúlt hónapokban az ország megítélése romlott.