Az alacsony árai miatt külföldön is nagy népszerűségnek örvendő ír divatcikk kiskereskedelmi vállalat kedden nyitotta meg első, 3100 négyzetméteres magyarországi üzletét a fővárosi Aréna Mall első emeletén. Ezzel egyben komoly kihívás elé állította az ugyanebben a bevásárlóközpontban, a földszinten üzlettel rendelkező H&M és Zara kereskedelmi láncokat is.

„Két órát álltam sorba”

Az Economx munkatársának helyszíni tapasztalata szerint a délelőtt 10 órai nyitáskor már több ezren várakoztak a Primark bejáratánál, akik közül a tumultuózus jelenetek elkerülése végett először 900 vásárlót engedtek be az üzlettérbe, majd a benti vevők létszámát fokozatosan 750-re csökkentették, míg a folyosón órákon át, több száz méteren, 1300-1500-an várakoztak a bejutásra. A biztonsági emberek igazán profin, flottul kezelték a tömeg mozgatását, az üzlet előtti be- és kiléptetést.

Kígyózó sor a pénztárak előtt
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

 A szervezők felkészültek: az eladók és a pénztárosok gördülékenyen szolgálták ki a vevőket és frissítették folyamatosan az eladótéri kínálatot. Az üzletben 18 pénztár dübörgött, ahol szintén hosszú sorban várakoztak fizetésre tömött szatyraikkal a vevők.

Hála az égnek nem kell Bécsbe mennünk többet, még az ottani árnál is egy kicsivel olcsóbb a budapesti üzlet. Tele a szatyor
– mondta lapunk érdeklődésére két hölgy, akik Hévízgyörkről jöttek el a budapesti megnyitóra, és amúgy rendszeresen utaznak ki az osztrák fővárosba az ottani Primark üzletbe „shoppingolni“. 
„Két órát álltam sorba, de megérte idejönni. Nagyon vártam már, hogy nálunk is legyen” – közölte velünk egy másik hölgy teli szatyorral, aki már vásárolt korábban a többszintes stuttgarti Primarkban, és a németországi árakhoz hasonlóval találkozott a budapesti üzletben is. 
Nem tudom mennyit fogok fizetni, nem figyelem az árakat, ami megtetszik megveszem
– mondta kérdésünkre egy huszonéves hölgy.
Egy anya és lánya sokat vásároltak már angliai Primark boltokban, így összehasonlításként elmondták nekünk, hogy találtak olyan árucikket, ami a nálunk nyílt  üzletben 3,5-szeresébe kerül, mint odakint.
Várakozás a próbafülkéknél
Várakozás a próbafülkéknél
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás
Egy fiatalember szintén az angliai kínálattal hasonlította össze a budapestit és arra panaszkodott nekünk, hogy a birminghamivel összevetve kevésnek érzi a budapesti üzlet otthoni lakberendezési kínálatát. Amúgy most zoknit és illatszereket vett.
Egy 30-as éveiben járó hölgy szerint megérte a sorban állás, hiszen hasonló ruhaüzletekben háromszor annyiba kerülnek például a gyermek pólók, mint itt.

Indulhat a roham a Primarkba: nevetséges árakkal várják a vásárlókat

Bár az Aréna Mall üzlethelyiségeit sok esetben luxuscikkeket árusító boltok foglalják el, most a figyelem középpontjába mégis a kedden nyitó, olcsó, de minőségi ruhákat értékesítő Primark üzlet került, amely frissen robbant be a magyar piacra. A nyitást megelőző napon körbejárhattuk az üzletet, és a termékek áraira is vetettünk egy pillantást.