A légszennyezettség Európában jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott szinteket, ami jelentős veszélyt jelent egészségünkre – írja a Pénzcentrum.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb levegőminőség-egészségügyi felmérése szerint 253 ezer haláleset elkerülhető lett volna az Európai Unióban, ha a finomrészecskék koncentrációja megfelelt volna a WHO ajánlásainak. Ezért született meg az az irányelv-javaslat, amit az unió régióinak és városainak képviselői fogalmaztak meg, és amiben hangsúlyozzák, hogy az unió levegőminőségi jogszabályait 2035-ig össze kell hangolni az Egészségügyi Világszervezet iránymutatásaival. 

Az Egészségügyi Világszervezet egészségre gyakorolt hatásokra vonatkozó, új becslései alapján a légszennyezésnek való kitettség előidézhet vagy súlyosbíthat bizonyos betegségeket.

Betegségek melyek súlyosabbá válhatnak a légyszennyezettség miatt:

  • a tüdőrák, 
  • a szívbetegség, 
  • az asztma; 
  • és a cukorbetegség is.

A nitrogén-dioxid-szennyezés 52 ezer ember halálához vezetett, az ózonnal  történő, rövid távú  érintkezés pedig 22 ezer halálesetet okozott az unióban. A légszennyezés emellett jelentős költségeket ró az egészségügyi ellátórendszerekre.

Jelenleg Európa városi lakosságának 97 százaléka van kitéve az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott küszöbértéket meghaladó részecskeszennyezésnek

– mondta Marieke Schouten, Nieuwegein település képviselője, a Régiók Európai Bizottságának (CoR) tagja az idén megrendezett Tiszta Levegő Fórumon, amely az Európai Bizottság által kétévente megrendezett eseményen.

A levegőminőséggel kapcsolatos lakossági tájékoztatás megerősítése mindennél fontosabb közegészségügyi intézkedés. A levegőminőségi indexnek olyan felhasználóbarát információkat kell tartalmaznia, amelyek összehasonlíthatóak a tagállamok között, és a lakosság számára is hozzáférhetőek.

Az irányelvjavaslatról jelenleg háromoldalú tárgyalások folynak az Európai Bizottság, az  Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között.