A befejezéséhez közeledik a Dürer Befektetési Kft. gigaprojektje Zuglóban, a Városliget mellett felhúzott hatalmas épületek a tervek szerint állami tulajdonba kerülnek, és egy sor intézmények adnak majd otthont, köztük van

Az ingatlanügylet előkészületei a nyilvánosság kizárásával zajlanak 2022 óta, jóllehet az állam 80 milliárd forintot már ki is fizetett a beruházónak – írja az 24.hu, azzal, hogy 

a teljes vételár 120 milliárd forint lehet.  Ez a költség nagyjából a luxuslakásokra jellemző, négyzetméterenkénti 2 millió forintos árat jelent. 

A lapnak nyilatkozó ingatlanos cégek egybehangzóan azt mondták:

a piacon a bérlés jellemző, nagyon ritka, hogy a megrendelő megvásárolja a saját igényeire építtetett irodát, így nincs megfelelő összehasonlítási alap.

A tulajdoni lapok tanúsága szerint a pénz jelentős részét már megkapta a beruházó csoport. Az állam tavaly nyár óta hat kisebb részletben összesen 79,9 milliárd forintot, vagyis az eredeti ár mintegy 80 százalékát kifizette, miközben jelzálog- és elidegenítési jogot tetetett az ingatlanokra.

A portál emlékeztet, hogy ez a második olyan nagy magánberuházás Zuglóban, melybe beszáll az állam: a Bayer Bosnyák téri építkezésébe 244 milliárd forintot pumpáltak utólag a költségvetésből.

Megszólalt a Nemzetgazdasági Minisztérium, jövő év elején költözhetnek

Az ügyben közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium is. Ebben a tárca úgy fogalmazott, hogy rajta kívül a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetek részére vásárolja meg az állam a Dürer Park irodakomplexumot.
Ez azt jelenti, hogy az NGM-en kívül többek között az EXIM, a Garantiqa, a Start Garancia, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank is egy fedél alá kerül. A Minisztérium közölte, hogy az állam hatékonyabban és olcsóbban működhet azáltal, hogy a Minisztérium és a hozzá kötődő szervezetek egy energiatakarékos, korszerű irodaházkomplexumba költöznek.
A Minisztérium hozzátette, a költözésre várhatóan 2025 elején kerül sor.