Több mint 150 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött Észak-Korea Dél-Korea területére, a léggömbök helyi idő szerint kedd éjszaka érkeztek meg Dél-Korea területére és különféle helyeken landoltak, némelyik még az ország déli régióiba is eljutott - jelentette a szöuli vezérkar szerdán.

A földet ért zsákok

a becsapódás helyszínén szétszóródtak, jelentős felfordulást okozva – írja az MTI.

A dél-koreai hadsereg óva intette a lakosságot, hogy ne érintsék meg a fehér léggömböket és a rájuk erősített műanyag zacskókat, mert azok szemetet tartalmaznak

olvasható a BBC honlapján.

A „küldeményeket″ tovább vizsgálják – közölte a dél-koreai vezérkar azzal a felhívással, miszerint

Észak-Korea megsérti a nemzetközi jogot és komolyan veszélyezteti népünk biztonságát, határozottan figyelmeztetjük, hogy azonnal hagyja abba embertelen és alantas cselekedeteit.

Észak-Korea korábban már jelezte, hogy válaszlépéseket tervez a phenjani rezsim elleni röplapok miatt, amelyeket a dél-koreai aktivisták röptettek át a két ország határán, vasárnap be is jelentette, hogy „egy halom hulladékot és mocskot″ küldenek át a határon.

Az 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország jogilag a mai napig nem kötött békeszerződést, és így technikailag több mint hetven éve hadban állnak egymással.

Röplapok átküldése a határon léggömbökkel viszonylag rendszeres volt eddig is, de szemét és fekália visszaküldése új eszköz a kommunista ország fegyvertárában.

Phenjan hétfőn sikertelen kísérletet tett második  kémműholdjának pályára állítására. Az eset további feszültséget szült a Koreai-félszigeten, Szöul elítélte a kísérletet, válaszlépésként pedig hadgyakorlatot tartott a két ország határa mentén. Phenjan továbbra is azzal védekezik, hogy a kémműhold elengedhetetlen az ország szuverenitásának megőrzéséhez.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a dél-koreai  hadgyakorlatot súlyos provokációnak minősítette, amelyet, mint közölte, mindent elsöprő válaszlépések követnek.