Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.

A júniusi mutató mínusz 20,9 pontra, több mint két éve, 2022 áprilisa óta a legmagasabb szintre erősödött a májusi mínusz 24 pontról, és ezzel már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett az index.

Elemzők kevésbé javuló mutatóra, mínusz 22,5 pontra számítottak. Egy éve a mutató borúlátóbb fogyasztói hangulatot tükrözött, az index mínusz 24,4 ponton állt.

A fogyasztók következő 12 hónapra vonatkozó konjunktúra várakozásának mutatószáma 9,8 pontra erősödött a májusi 0,7 pontról, a lakosság jövedelmi várakozásait tükröző mérőszám két és fél éves csúcsra, 12,5 pontra emelkedett a májusi 10,7 pontról, a költekezési hajlandóságot jelző mutató pedig mínusz 12,6 pontról mínusz 12,3 pontra javult.

A GfK nulla feletti mutatója a lakossági fogyasztás éves szintű növekedését, a nulla alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Felpörgetheti végre a német gazdaságot a labdarúgó Európa-bajnokság

Készül már Németország, ahol az európai választások után szurkolók millióit várják külföldről a július közepéig tartó labdarúgó Európa-bajnokságot rendező tíz városban. A rangos sportesemény a gyengélkedő gazdaság több területét is lendületbe hozza.