A felsőoktatásba felvett hallgatók száma 28 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma – mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

A 126 449 felvételiző közül 94 785-öt vettek fel. Tíz felvett hallgatóból nyolc állami ösztöndíjjal kezdi meg tanulmányait, azaz körülbelül 14 ezerrel több diáknak biztosítanak a teljes képzésre vetítve átlagosan hatmillió forint állami ösztöndíjat. Az MTI azt írta: 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, idén már minden második elsőéves ilyen intézményben kezdi meg tanulmányait.

Itt lehet tájékozódni a ponthatárokról>>>>>>>>

ELTE-ismét rekorder

A felvett hallgatók száma a 2022-es csúcsot is felülmúlja: szeptemberben összesen 12 225-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). Alapszakra 7802, felsőoktatási szakképzésre 180, mesterszakra 2964, osztatlan szakra 1279 főt vettek fel – írta az ELTE. A gólyák  85 százaléka állami ösztöndíjas finanszírozási formában kezdi meg a tanulmányait.

A legtöbb hallgatót

  • a Bölcsészettudományi Kar (2278);
  • a Gazdálkodástudományi Kar (2226);
  • és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (1546) vett fel.

Az ELTE szombathelyi képzési helyszínén idén szeptemberben 26 százalékkal több, 904 fő (közülük 234-en pedagógusképzés, 206-an pedig gazdaságtudományi képzési területen) kezdheti meg a tanulmányait. Továbbra is rendkívül sikeres a Szombathelyen is indított pszichológia alapszak, amely 2023-ban 91 fővel indul, valamint a pszichológia mesterszak, amely 2023-ban 23 fővel indul.

Tanárszakra idén 737 főt vettek fel (2022-ben 640-et), akik közül 276-an (2022-ben 167-en) tanári mesterszakon, osztatlan tanárszakon 461-en (2022-ben 473) tanulhatnak majd. Legtöbben (191 fő) angoltanárnak, történelemtanárnak (118 fő) és magyartanárnak (105 fő) készülnek. A legmagasabb ponthatár idén az állami ösztöndíjas biológia-földrajztanári szakon volt (491).

Csúcspontszámok a Corvinuson

Összesen 2085 hallgatót vett fel a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE). Alapképzésen 1536, mesterképzésen 483, osztatlan képzésen pedig 66 diák kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.  591 nemzetközi diák is csatlakozhat a Corvinushoz – 323-an alap-, 268-an mesterszakon –, így a diákok több mint 22 százaléka már külföldről érkezik. Az idén a nappali alapszakra felvett hallgatók csaknem 70 százaléka a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig mintegy 90 százaléka térítésmentesen tanulhat az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány által biztosított Corvinus Ösztöndíjprogram keretében -írta az egyetem. A tíz legmagasabb ponthatárból idén is kilenc a Corvinus nappali alapképzésein volt.

A három dobogós hely is a Corvinusé a felvi.hu adatai alapján:

  • nemzetközi gazdálkodás (480 pont),
  • nemzetközi tanulmányok (470 pont)
  • gazdálkodási és menedzsment (469 pont).

Emelte a bejutási küszöböt a Műegyetem

Az elmúlt 10 év legmagasabb átlagpontszámai kellettek idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre való (BME) bejutáshoz. Szeptembertől több mint ötezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Műegyetemen, ez egyébként tavalyhoz képest öt százalékos emelkedést jelent. A BME-s alapképzési és osztatlan szakokon közel 4113 fő tanulhat tovább ősztől, ami közel 6 százalékkal több gólya az előző esztendőhöz képest. A Műegyetem annak ellenére növelni tudta a felvettek számát, hogy minden szakján minőségi felvételi követelményként megtartotta az emelt szintű érettségi elvárását - írta a felsőoktatási intézmény. A BME kiválóságának jó indikátora, hogy az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma nemcsak magas maradt, hanem a tavalyihoz képest mindkettő nőtt:

  • az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám kiemelkedően magas, 427,8 pont volt,
  • az önköltséges formában felvettekkel együtt is meghaladja a 425 pontot. 

Harmadával több diák az Óbudai Egyetemen

Soha ennyi hallgatót nem vett még fel az Óbudai Egyetem (ÓE) a fennállása óta, tartottuk a minőségi követelményeket – mondta Kovács Levente az intézmény rektora. Több mint 27 százalékkal nőtt a felvettek száma minden képzéstípuson jelentősen nőtt az érdeklődés, alapszakon 32 százalékkal, mesterképzésen 62 százalékkal többen kezdhetik meg a tanulmányaikat. 3660 fiatal kapott július 26-án üzenetet arról, hogy sikeresen felvételizett az Óbudai Egyetemre. A legnépszerűbb a mérnökinformatikus Bsc, villamosmérnöki BSc, építészmérnöki BSc, gépészmérnöki BSc, gazdálkodási és menedzsment BSc képzés. Az ÓE a felvettek számát tekintve a 8. legnépszerűbb magyar egyetem, illetve a legkeresettebb fővárosi székhelyű intézmények közé tartozik az ELTE-vel, a BME-vel és a BGE-vel egy sorban.

A legnépszerűbb szakokon igen magas volt a ponthatár:

  • a gazdálkodási és menedzsment 399,
  • kereskedelem és marketing szakon 397,
  • a mérnökinformatikus szakon 387,
  • az építészmérnöki szakon 374 ponttal lehetett bekerülni.

Tizenegy éve nem volt ennyi gólya Szegeden

Harminc százalékkal nőtt a hallgatók létszámát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 7896 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptembertől – írta a SZTE.

A 2023-as központi felvételi eljárásban 452 szakot hirdetett meg az intézmény, melyre 9015-en jelentkeztek első helyen. Az idei eljárásban 7896-an, azaz 1820 fővel többen jutottak be a Szegedi Tudományegyetemre, mint 2022-ben. Állami ösztöndíjas képzésen 6621-en, önköltséges finanszírozási formában 1275 új hallgató tanul majd. 

Győrbe az Audi a diákmágnes

Csaknem 4500 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben, ami 38 százalékkal haladja meg a tavalyi 3200-as adatot – írta az egyete,

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon a felvettek száma több mint 60 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A legkedveltebb idén is a magyar nyelvű járműmérnöki alapszak volt, de emellett az angol nyelvű képzések is jelentős érdeklődésre tartottak számot.

A pontátlag a járműmérnöki és a logisztikai mérnöki szakokon meghaladta a 360, a műszaki menedzser szakon pedig a 340 pontot.

A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar képzéseire az egy évvel ezelőttinél csaknem 60 százalékkal több, mintegy 1100 gólya került be. Népszerű a mérnökinformatikus, a gépészmérnök, a villamosmérnök és a gazdaságinformatikus szak. A felvettek átlagpontszáma több szakon megközelíti vagy meghaladja a 380 pontot. De például az Egészség- és Sporttudományi Karra is több mint másfélszer annyi fiatal nyert felvételt, mint tavaly - írta az egyetem.

A BGE-re online is be lehet iratkozni

Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), hazánk első számú, 18 ezer hallgatót képző üzleti egyetemének újonnan felvett 6 474 hallgatója online iratkozik be az idei tanévtől. Mint írják 2005 óta az idei a legmagasabb felvételi létszám. 2023-ban emelkedtek az intézmény állami ösztöndíjas képzéseinek ponthatárai. A koronavírus-járvány óta először emelkedett a BGE turizmus-vendéglátás alapszakára jelentkezők száma, de az ellátásilánc-menedzsment mesterképzés is népszerű. Augusztus 6-ig még a szakok többségére lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében - írták.

A BGE-n a 4. legmagasabb jelentkezői létszám, mindhárom karon – Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Külkereskedelmi Kar, Pénzügyi és Számviteli Kar – az ország 10 legnépszerűbb egyetemi kara között szerepel. Az egyetem az üzleti alapszakok mindegyikén piacvezető.

Az állami ösztöndíjas képzések ponthatárai a korábbi egységes 400 pont helyett most többnyire 400 felett vannak. Az állami ösztöndíjasként felvett hallgatók aránya ugyan csökkent (58 százalék) az idén, azonban a korábbinál többen szerettek volna bekerülni a BGE népszerű üzleti képzéseire, így nőtt az önköltséges képzésekre jelentkezők száma.

Nőtt az államilag felvettek aránya a METU-n

A Budapesti Metropolitan Egyetemen (METU) 53,3 százalékkal nőtt a felvett hallgatók aránya a múlt évhez képest, ezen belül az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Karon 78,9 százalékkal, a Művészeti és Kreatívipari Karon pedig 11,6 százalékkal lesz több elsőéves, mint tavaly. Az államilag finanszírozott mesterképzésekre felvettek aránya 24,7 százalékkal nőtt a karon, a levelező képzés esetében ez a szám 21,6 százalékos lett. Mint írják: a növekedés egyik oka a megváltozott felvételi rendszer, amely lehetővé tette, hogy többen bejussanak a felsőoktatásba. Az egyetem másik vonzereje a nemzetközi oktatási környezet. Jelenleg is ezer külföldi hallgató tanul itt, és igény szerint minden szak angolul is indul.

A hazai hallgatók számára pedig továbbra is működik az Erasmus program, és mintegy 200 külföldi felsőoktatási intézménnyel áll a METU partneri kapcsolatban.

Azok, akik lemaradtak a felvételiről, vagy nem nyertek felvételt, a pótfelvételi eljárás keretében az egyetemek honlapján tájékozódhatnak a pótfelvételiről.