kormány az idén júniustól 6 milliárd forintos kerettel, hazai forrásból indította el a Vállalkozó Start II. programot, amelynek célja a munkahelyek megvédése és a foglalkoztatottak számának további növelése – nyilatkozta az államtitkár. Czomba Sándor hozzátette, több mint tízezer pályázat érkezett be a nyáron, ebből választotta ki a bíráló bizottság azokat az ötleteket, amelyek megkaphatják a vissza nem térítendő támogatást:

3 millió forintot egy évig munkabérre és járulékokra lehet fordítani, további 1,5 millió forintot pedig egyéb költségekre.

Az államtitkár ismertette, a pályázó 18-64 éves korosztályban a férfiak és a nők aránya nagyjából egyenlő volt, felülreprezentáltak voltak a középfokú végzettségűek. Sok kiváló pályázat érkezett olyan vármegyékből is – Borsod-Abaúj, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya – ahol kifejezetten nagy szükség van az egyéni vállalkozások fejlesztésére – emelte ki.

Czomba Sándor azt is elmondta, a jelentkezők 90 órás vállalkozói képzésen vesznek részt, utána kezdhetik meg tevékenységüket.

A legtöbb pályázó a szolgáltató szektorból jelentkezett

– mondta, hozzátéve, hogy a 18-25 éves korosztály rendkívüli felkészültségről tett tanúbizonyságot.

A korábbi pályázatok tapasztalatait összegezve az államtitkár azt mondta: a pályázó vállalkozások 80 százaléka életképes maradt, megállta a helyét a piacon.

Az államtitkár megemlítette azt is, tovább folynak a minimálbérről és a garantált bérminimumról a tárgyalások, a november közepén nyilvánosságra kerülő III. negyedéves GDP adat tükrében születik meg majd a döntés.

Végül ezt is mi fizetjük: megindult a nagy hazavándorlás az Európai Unióba

Egyre több európai multinacionális vállalat helyezi át termelését politikailag barátságos országokba, vagy hozza haza az unión belülre. Ezzel ugyan biztonságosabbá válik az ellátási lánc, azonban drágul a termelés és ez növeli az inflációt. Bővebben >>>