Az Európai Központi Bank felmérése szerint a geopolitikai feszültségek miatt egyre több európai multinacionális vállalat jelzi, hogy termelésüket végső piacaikhoz politikailag közelebb eső országokba helyeznék át.

Csaknem négyszer annyi európai multinacionális vállalat mondta azt, hogy politikailag baráti országokba helyezné át a termelést – ez a friend-shoring néven ismert jelenség –, mint ahányan az elmúlt öt évben megtették ezt. 

A 65 vállalat 42 százaléka azt állította, hogy egyre többet termelne politikailag barátságos piacokon, 60 százalékuk úgy látja eközben, hogy az ellátási láncuk és a termelés helyszínének megváltoztatása az elmúlt öt évben felhajtotta az árakat. Az idén nyáron megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozta azt, hogy a jövőben nagyobb inflációs nyomást vár.

Diplomáciai szakadék

A közgazdászok attól tartanak, hogy a fenti jelenségek a globális kereskedelmi rendszert egymással versengő blokkokra töri szét. Egy ilyen nemzetközi felállás gyakorlatilag tükrözné azokat a geopolitikai feszültségeket, amelyek megnyilvánulásai Oroszország ukrajnai inváziója, Izrael Hamász elleni háborúja és az USA és Kína közötti növekvő kereskedelmi feszültségek miatt kialakult diplomáciai szakadék – emlékeztet a Financial Times.

Az IMF már az év elején arra figyelmeztetett, hogy becslései szerint a tendencia hosszú távon 2 százalékkal csökkentheti a globális gazdaság teljesítményét. Christine Lagarde, az EKB elnöke szintén az év elején azt mondta, hogy a globális kereskedelmi rendszer széttöredezettsége hozzájárult az infláció meredek emelkedéséhez az elmúlt két évben.

A geopolitikai kockázat volt a leggyakrabban említett tényező a termelés EU-ba történő áttelepítése mögött. Eközben ha valaki kivitte az unióból a termelését, annak oka a keresleti és költségtényezők voltak – áll az EKB jelentésében.

Nem egyszerű feladat azonban a nagy cégek számára átalakítani ellátási láncaikat azért, hogy el tudják kerülni a geopolitikai kockázatokat. Különösen akkor, ha például Kínából származó alapanyagokra kell támaszkodni, ilyenek például az akkumulátorok gyártásához szükséges anyagok.

A vállalatok több mint fele mondta, hogy a fontos alapanyagok egy vagy több országból történő beszerzése fokozott kockázatnak van kitéve – közölte az EKB, hozzátéve, hogy az esetek nagy többségében ez Kínára vonatkozott.

A legtöbb vállalat szerint nagyon nehéz lenne ezekhez más forrásból hozzájutni. Sokan mondták, hogy igyekeznek diverzifikálni a beszerzéseiket, míg mások növelték készleteik nagyságát, változtatnak a termékösszetételükön vagy jobban figyelik a kockázatokat.

Az EKB szerint a vállalatok termelési helyszíneinek és ellátási láncainak megváltoztatása végső soron azt eredményezi majd, hogy a termelésen belül kisebb arányban vesznek majd igénybe európai munkaerőt, mivel valószínűleg csökkenteni fogják annak arányát a termelésben. A munkaerőből ugyanis hiány van az EU-ban, és annak költségei is aránylag magasak. 

 

Néhány év, és alig lesz, aki dolgozni tud Európában

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Szociális Csúcson azt mondta, vállalkozások milliói keresnek munkaerőt, ezért javítani kel la hozzáférést a munkaerőpiachoz. Bővebben --->