Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a vg.hu-nak elmondta, ahogyan a pandémia idején a belföldi, most a külföldi vendégforgalom diktálja a turizmus lendületét. Horváth Péter hozzátette, a fővárosi és a külföldi vendégforgalmat tekintve a tavalyi évhez képest 10-15 százalékos növekedésre számítanak, ami a járvány előtti szint 90-95 százalékának felel meg.

Az MTÜ első embere arról is beszélt, az év első öt hónapjában tavalyhoz képest 4 százalékkal több, 12,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) a magyarországi szálláshelyek, ami leginkább a nagymértékben erősödő külföldi vendégforgalomnak köszönhető.

A tíz legnagyobb küldőpiacunk mindegyikéből többen érkeztek hozzánk január-május között, mint tavaly ugyanekkor

– mondta Horváth Péter.

Példaként említette, hogy az olasz vendégéjszakák száma csaknem kétszeresére, az izraeli és a lengyel csaknem másfélszeresére nőtt. Németországból negyedével, az Egyesült Királyságból pedig harmadával jött több turista eddig idén, mint tavaly májusig. Ezek az országok adják az összes külföldi vendégéjszaka mintegy 60 százalékát. 

A külföldi turisták a korábbiaknál nagyobb arányban jelennek meg vidéken és nem csak a Balatonon, hanem Gyulán, Győr-Pannonhalma és Pécs-Villány turisztikai térségében is.

Városnézés, gyógyfürdők és gasztronómia

A legfrissebb, hét országra kiterjedő, turisztikai motivációkat vizsgáló kutatásuk szerint a külföldi turisták elsősorban a városnézés, a kultúra, a termál- és gyógyfürdők és a gasztronómiai kínálat miatt választják Magyarországot. A szomszédos országok vendégei például a vidéki fürdővárosokat vagy a Balatont, míg a távolabbi országokból érkezők elsősorban Budapestet részesítik előnyben.

A nemzetközi vendégforgalom emelkedésével szemben a belföldi, ha minimálisan is, de csökkent. Idén január-május között 6 millió éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek a szálláshelyeken, ez 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. 

 

Nyaralás alatt is magára főz a magyar, a szuvenír szóba sem jöhet

Aki csak teheti, igyekszik visszafogni a kikapcsolódással járó költéseit. A magyar lakosság legnagyobb része például nem hajlandó 5-10 ezer forintnál többet költeni egy éjszakára, ha belföldön utazik. Bővebben --->