A délkelet-ázsiai országok, köztük Malajzia, Vietnam, Thaiföld és Indonézia az iparosodott országokból érkező illegális hulladékszállítmányok beáramlásával szembesülnek, amelyek jelentős részét Európából szállítják.

Az Európai Bizottság becslése szerint az EU-ból származó hulladékszállítás 15-30 százaléka illegális.

"Ha a szemetet nem megfelelően dobják el, az mindenki problémája lesz. A hulladékkereskedelem elleni küzdelem sürgősségét nem lehet túlbecsülni” – mondta a Deutsche Wellének Masood Karimipour, az ENSZ délkelet-ázsiai irodájának bűnüldözési igazgatója.

Az ENSZ friss jelentése szerint

az Asean-országok együttesen több mint 100 millió tonna hulladékot importáltak 2017 és 2021 között közel 50 milliárd dollár értékben. 

Kína 2018-ban hozott döntést arról, hogy nem engedik be az országba a külföldi szemétszállítmányokat, amely az Asean-országok felé terelte a bűnözőket.

Az Indonéz Statisztikai Hivatal szerint 2018 után hirtelen megnövekedett a hulladékbehozatal, a papír- és műanyaghulladékok túlnyomó többségét nyugat-európai országokból szállították. A problémás műanyagokat vagy kidobják, vagy a papírimportáló cégek odaadják a helyi közösségeknek, akik aztán illegálisan szétválogatják és elégetik a műanyagokat.

A tüzek riasztó mennyiségű dioxinokat és veszélyes vegyi anyagokat bocsátanak ki, majd beszivárognak az emberi táplálékláncokba. A füst és a mérgező élelmiszerek miatt sok falusi embernél légúti és gyomorbetegségek, valamint rákos megbetegedések alakultak ki, ezért el kellett hagyniuk az otthonukat.

Serena Favarin, az olasz Universita Cattolica del Sacro Cuore kriminológusa szerint a bűnözők kifinomult módszereket és ellátási láncokat alkalmaznak az ellenőrzések elkerülésére, olyan országokba szállítják a hulladékot, ahol kevésbé szigorúak a szabályozások. Sok célországban ugyanis a hulladékkereskedelem szabályozása nem büntetőjogi, hanem polgári és közigazgatási szabályozás alá tartozik.

Pusztulásba viszi a világot az európai ruhaipar

A visszaküldött vagy el nem adott termékek megsemmisítése miatt évente 5,6 millió tonna üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.