A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az orvostudományban is áttörést hozott, most épp azáltal, hogy új antibiotikumot fejlesztettek.

Az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben fordulópontnak bizonyulhat egy olyan új vegyület felfedezése, amely képes elpusztítani azt a gyógyszerrezisztens baktériumot, amely évente ezrek halálát okozza – írja az Euronews.

A kutatás eredményeit a 21 kutatóból álló csoport a rangos Nature természettudományi folyóiratban publikálta, és elmondásuk alapján egy deep learning modell volt ebben a segítségükre. A mesterséges intelligencia ugyanis azt tudta egyre pontosabban megállapítani, hogy az új vegyület mennyire lesz aktív, illetve toxikus.

Az eljárás lényege, hogy az AI modellek lényegében maguktól tanulnak és reprezentálnak jellemzőket a rendelkezésre álló adatokból. Nem véletlen, hogy a mesterséges intelligenciát egyre gyakrabban használják a gyógyszerkutatásban potenciális új gyógyszerjelöltek tulajdonságainak vizsgálatára. A gépi tanulás ezáltal pedig jelentősen fel tudja gyorsítani az egyes gyógyszervizsgálati folyamatokat.

A kutatás jelentőségét az adja, hogy az MRSA, amelynek most ellenszerére leltek, az enyhe bőrfertőzésektől kezdve potenciális életveszélyes állapotokat is okozhat, többek között tüdőgyulladást vagy vérmérgezést.

Az Európai Unióban évente csaknem 150 000 MRSA-fertőzés fordul elő. 

A mesterséges intelligencia nem törődik a fejlődő országok szegényeivel

Tavaly november 30-án tették hozzáférhetővé a ChatGPT-t. Ennek kapcsán is aktuális a téma, hogy vajon az MI etikusan működik-e. A Corvinus kutatása szerint sok globális problémát figyelmen kívül hagy a gépezet etikusnak szánt, úgynevezett emberközpontú megközelítése. Bővebben --->