A blézert úgy tervezték, hogy teljesen új anyagnak tűnjön ahelyett, hogy a bőr tulajdonságait próbája meg leutánozni. A ruha készítői szerint a blézernek sokkal kisebb a szénlábnyoma, anélkül, hogy a légáteresztő képesség és a szövet erőssége között kompromisszumot kellene kötni.

Alexis Gómez-Ortigoza, a Polybion társalapítója szerint ez az első kabát, melyet egy világmárka valaha is baktériumból származó nanocellulózból készített – számolt be róla a CNN.

Az alapító szerint kombucha teából izolálták az első baktériumok a kabáthoz. A baktériumok táplálására a vállalat a helyi gyümölcskonzervgyártó üzemekből származó, főként mangóhulladékot használ. A baktériumok ezután szaporodnak, és anyagcsere-melléktermékként nanocellulóz mátrixot hoznak létre, amelyet két hét múlva betakarítanak, majd cserzési eljáráson keresztül küldik tovább a helyi ruhagyáraknak. A gyümölcshulladék egyébként a hulladékégetőben végezné, ami hozzájárulna az üvegházhatáshoz.

Miután a nanocellulózt begyűjtötték, a helyi cserzőüzemek által is alkalmazott technikákkal kezelik.

Egyelőre még nincs kilátásban a ruhadarab tömeggyártása, azonban a prototípus jól bizonyítja, hogy mindenből létezik fenntartható alternatíva. A Polybion vizsgálja a lehetőségét annak, hogy a Celilumot, a textíliákon kívül más anyagok előállítására is felhasználhassa, mint a karton, az építőipari fa, a cérna vagy a sebkötszerek.