Beperelte a The New York Times az OpenAI-t és a Microsoftot szerzői jogok megsértése miatt, mivel véleményük szerint jogosulatlanul használták fel a Times cikkeit a mesterséges intelligencia betanítására - írja a Reuters.

A Times az első nagy amerikai médium, amely beperelte a cégeket szerzői jogi problémák miatt.

A manhattani szövetségi kerületi bíróságon benyújtott kereset nem tartalmaz pontos pénzkövetelést, viszont kimondja, hogy az alpereseket több milliárd dollárnyi kártérítésért kell felelősségre vonni a Times munkáinak jogellenes másolása és felhasználása miatt.

A keresetben arra szólítják fel a vállalatokat, hogy semmisítsenek meg minden olyan chatbot-modellt és adatbázist, amely a lap szerzői jog által védett anyagát használja.

Korábban már többen is megvádolták az OpenAI-t azzal, hogy visszaélt a szerzői joggal védett anyagaikkal. Több regényíró, köztük David Baldacci, Jonathan Franzen, John Grisham és Scott Turow szintén beperelték a vállalatot és a Microsoftot a manhattani bíróságon, azt állítva, hogy a mesterséges intelligencia betanítására több tízezer könyvüket használhatták fel.