A közös karácsonyozással egy újabb lépést tesz Európa felé az ukrán társadalom. Az elmúlt napokban Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésétől volt hangos a hazai és a nemzetközi sajtó. A Putyin-rezsimmel háborúban álló ország nemcsak politikailag áll szemben Moszkvával, hanem kulturálisan is: nyelvileg, az emlékezetpolitikában és a vallási gyakorlat terén egyaránt le akarják választani Ukrajnát az orosz gyökérzetről.

Sokan vallásháborúnak is tekintik a tavaly februárban kitört háborút. Ukrajna 1991-es függetlenedésekor hivatalosan az ukrán ortodox egyház is elnyerte önállóságát, ám ezt évtizedeken keresztül nem ültették át a gyakorlatba. Miután 2019-ben a Moszkvai Patriarchátustól ténylegesen függetlenedve létrejött a szuverén ukrán ortodox egyház, a háború egyik legismertebb apologétájaként ismert Kirill moszkvai pátriárka a teljes elutasítás álláspontjára helyezkedve úgy fogalmazott, hogy

Kijev minden orosz városok anyja, számunkra azt jelenti, mint másoknak Jeruzsálem, semmilyen körülmények között nem adhatjuk fel ezt a történelmi és spirituális viszonyt.

2022 tavaszát követően az ukrán ortodox egyház meg is szakította kapcsolatait a moszkvai központtal, bár az utóbbi időben felmerültek a függetlenséget megkérdőjelező vádak. 

Az egyházi önállóság legújabb stációjaként a Julianus-naptárat felváltva új karácsonyi kalendáriumot vezetnek be Ukrajnában: idéntől nem január 7-én, hanem a nyugati szokásokhoz igazítva december 25-én tartják az ünnepet.

(Gulyás Ábel)