Az alacsony kínálat és a magas kamatok miatt tovább drágultak a manhattani bérletek, júliusban egy bérlemény havidíja átlagosan meghaladta az 5500 dollárt (1,9 millió forint). Az előző évhez képest ez 9 százalékos növekedés. A medián bérleti díjak 4400 dollárig szöktek fel, ami szintén rekordnak számít, ahogy a 84,74 dolláros négyzetméterár is.

A szárnyaló bérleti díjak továbbra is dacolnak az elemzők prognózisaival: az amerikai népszámlálási adatok szerint a New York-i városrész lakossága 2020 júniusa és 2022 júniusi között 400 ezerrel csökkent. Bár a szakértők úgy vélik, tavaly óta javult a helyzet, valószínűleg még mindig nem éri el a 2019-es szintet. A problémát tetézi, hogy az irodák kevesebb mint fele (48 százalék) foglalt, mivel többen még mindig távmunkában dolgoznak – írja a CNBC.

A népességcsökkenés és a távmunka elterjedése ellenére a díjak továbbra is emelkednek. Ennek új löketet adhat az augusztus, amikor a tanév megkezdése előtt jellemzően többen keresnek lakást.

A brókerek úgy vélik, hogy a magas kamatok miatti szűkebb kínálat a leendő vevőket bérlésre kényszeríti. A járvány óta a fiatalabb munkavállalók is ellepték a városrészt. Jonathan Miller, a Miller Samuel ingatlaniroda vezérigazgatója szerint ugyan a lakáshirdetések száma történelmi átlag alatt van, a kiadó lakások száma 11 százalékkal nőtt, miközben az újonnan kötött bérleti szerződések száma 6 százalékkal csökkent. A bérlemények kínálatának és a kiadott bérlemények kombinációja arra utal, hogy a manhattani bérlők elérték a pénzügyi határaikat, vagyis hamarosan tetőzhetnek a díjak.

Nem éri meg ingatlanba fektetni

A befektetők szerint a bérbeadások megcsappant száma mögött az Airbnb-kiadások növekedése áll, de a nemrég beiktatott bérleti díjakra vonatkozó szabályozás is több tízezer lakást vont ki a piacról. A bérbeadók szerint a szabályozások miatt veszteségessé vált a lakások felújítása, emiatt sok ingatlan üresen maradt.

Végtelen háborúban üldözik az Airbnb-házigazdákat

Legutóbb Bécsből érkeztek olyan hírek, hogy jelentősen szigorítja a város a rövidtávú lakáskiadásra vonatkozó szabályozást. A világ minden pontján folyik a harc a lakáskiadók és a városok között, a jelek szerint nehéz egyensúlyozni a még mindenki számára hasznos lakáskiadás és a bérleti piacot romboló, teljes bérházakat szállodává alakító oldalak között. Bővebben--->