Az Európai Unió vezetői megbízták az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő egy olyan javaslatot, amely az Orosz Központi Bank letiltott eszközeiből származó nyereségéből finanszírozná Ukrajna újjáépítési költségeit – jelentette be pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

700 milliós kamatbevétel

A svájci Die Weltwoche ezzel a tervvel kapcsolatban néhány napja azt írta: a brüsszeli központ azt tervezi, hogy Ukrajnának utalják át az orosz jegybank befagyasztott eszközeiből származó kamatbevételt. Ez csak az első negyedévben 700 millió euró volt. 

Az Európai Központi Bank néhány napja arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépéssel megrendülhet a bizalom az euróban. 

Mindenki a szankciókról beszél, de mit értek el valójában velük?

Lassan másfél éve tart az orosz-ukrán háború, ennyi idő után már érdemes megvizsgálni, hogy az orosz támadáskor azonnal életbe léptetett, majd kibővített gazdasági szankciók mennyire hatékonyak. Bővebben --->

Az európai vezetők kétnapos csúcstalálkozóját követő brüsszeli sajtótájékoztatón von der Leyen azt mondta:

Látjuk azt a hatalmas pusztítást, amelyért Oroszország felelős Ukrajnában, és az elkövetőt felelősségre kell vonni. Nem fordulhat elő, hogy Oroszország tönkreteszi Ukrajna infrastruktúrájának nagy részét, és nem járul hozzá a javításhoz és az újjáépítéshez

 

„A bizottság nagyon körültekintően dolgozik majd a váratlan nyereséggel, szorosan együttműködve nemzetközi partnereinkkel” – tette hozzá von der Leyen.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón az Európai Tanács elnöke, Charles Michel azt mondta:

Továbbra is hiszünk abban, hogy továbbra is törekednünk kell partnereinkkel arra, hogy eszközöket mozgósítsunk Ukrajna és Ukrajna jövője érdekében.

 

A múlt hónapban Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy „több mint 200 milliárd eurót foglaltak le az orosz központi bank letiltott vagyonából” az uniós országok.

A Világbank becslése szerint Ukrajnának legalább 377 milliárd euróra lesz szüksége a háború okozta károk helyreállításához.

Befagyasztott számlák

Ukrajna tavaly februári teljes körű inváziója után az EU és a hét ország csoportja példátlan szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és egyéb intézkedések mellett devizatartalékának csaknem felét – mintegy 300 milliárd eurót (327 milliárd dollárt) – befagyasztotta. 

Ennek körülbelül kétharmada, azaz 200 milliárd euró (218 milliárd dollár) az EU-ban található, főként a belgiumi székhelyű Euroclear, a világ egyik legnagyobb pénzügyi elszámolóháza számláin.

Az Európai Uniónak több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna a lefoglalt orosz vagyon értékesítése

Megrendülne a bizalom az euróban

Az Európai Központi Bank a közelmúltban arra figyelmezteti az unió vezetőit, hogy ha a világon egyedül az Európai Unió lépi meg a zárolt orosz vagyon felhasználását Ukrajna megsegítésére, az súlyos következményekkel járhat az euró megítélése szempontjából. A központi bank vezetői szerint a befektetők elveszítik bizalmukat az európai fizetőeszköz iránt, ami az euró elértéktelenedéséhez vezethet.

Megint blokkoltunk, de most a lengyelekkel együtt

Orbán Viktor már június elején jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a migrációs paktumot, és mindent megtesz az elfogadása ellen. A miniszterelnök szerint Brüsszel visszaél a hatalmával és erővel akarják áttelepíteni Magyarországra a migránsokat. Magyarország és Lengyelország éjjel közösen lépett fel ellene. Közben a miniszterelnök Brüsszelből jelentkezett be a Kossuth Rádióba. Bővebben --->