Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerdán a délnyugat-oroszországi Kazanyban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ahol a két vezető jó hangulatú megbeszélést folytatott.

Az orosz elnök méltatta, hogy a Dodik vezette Boszniai Szerb Köztársaság rendszeres kapcsolatot ápol Oroszországgal, és Moszkva barátjának nevezte a szerb dominanciájú tartományt, a szerb politikus pedig megköszönte a „megtisztelő meghívást” – számolt be róla a Politico.

Nehéz a helyzet, de ott van Vucic és Orbán is

„Nehéz helyzetben élünk, és örülünk, hogy Ön ezt megérti” – mondta Dodik, miközben azt állította, hogy az általa vezetett közigazgatási terület „a Nyugat protektorátusa alatt áll”. Biztosította Vlagyimir Putyint, hogy megpróbálja megakadályozni annak lehetőségét, hogy Bosznia-Hercegovina csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz, még akkor is, ha a Nyugat nyomást helyezne rájuk.

Természetesen kiváló kapcsolataink vannak Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Orbán Viktorral, ami megkönnyíti a dolgokat számunkra, különösen ami Európát illeti

– jegyezte meg Dodik.

A találkozó végén Putyin az orosz állampolgároknak nemzetépítésért adományozandó Alekszandr Nyevszkij-renddel tüntette ki Dodikot, az Oroszország és a Szerb Köztársaság közötti partnerség megerősítéséért – osztotta meg Dodik az X-en, a korábban Twitternek nevezett közösségi hálózaton.

Dodik azért látogatott az orosz Tatárföld fővárosába, hogy részt vegyen az első Games of the Future verseny megnyitóján, amelyet úgy jellemeztek, hogy „a fizikai és digitális dimenziókat egyesítő esemény, amely a sportot, az e-sportot és a technológiákat ötvözi”.