Izgalmat és aggodalmat egyaránt kivált a vállalatvezetők körében a mesterséges intelligencia térnyerése – derült ki egy friss felmérésből, a Magyarország átfogó AI&Leadership kutatásából.

A Bizalmi Kör vezetői klub stratégiai partnereivel arra vállalkozott, hogy felmérje a magyarországi cégvezetők felkészültségét, félelmeit, az általuk látott lehetőségeket, kitörési pontokat a mesterséges intelligencia uralta útvesztőben. A kutatásban az RSM Hungary Zrt. adótanácsadó és az Egyensúly Intézet működött közre. 

Az AI több mint a ChatGPT

A cégvezetők többsége pontosan tisztában van azzal, hogy a mesterséges intelligencia nagy hatással lesz vállalata életére, de a jövő sok tekintetben bizonytalan – vélekedik Gangel Péter, a Bizalmi Kör üzleti klub tulajdonosa, aki úgy látja, hogy

az AI-t a ChatGPT tette a hétköznapokban is értelmezhetővé, pedig ennél jóval tágabb ez a tér.

Gangel Péter a kutatás részletei közül kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazását a cégvezetők több mint ötöde fő stratégiai területnek, 44 százaléka pedig ugyancsak fontos, bár nem stratégiai kérdésnek tekinti.

Ugyanakkor a válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hogy az AI alkalmazása elmarad az elvárásaiktól. 

A Bizalmi Kör üzleti klub tulajdonosa szerint mindez arra utal, hogy 

A CÉGVEZETŐK EGYELŐRE PRÓBÁLJÁK MEGÉRTENI A TECHNOLÓGIA ELŐNYEIT, DE MÉG NINCSENEK SZÁMUKRA KIELÉGÍTŐ VÁLASZOK. 

A kutatás arra a meglepő tényre is fényt derített, hogy a cégek több mint fele nem nyújt semmiféle támogatást ahhoz, hogy a munkatársaik hatékonyan tudják feltérképezni ezt az új világot

– tette hozzá Gangel Péter. 

A kutatás eredményiből az is kitűnik, hogy a mesterséges intelligenciát használó cégeknek mindössze hatoda invesztált jelentősebb összeget az AI alkalmazásába. 

AZ EGYIK LEGNAGYOBB VEZETŐI DILEMMA ÉPPEN A TÚL GYORSAN VÁLTOZÓ TECHNOLÓGIÁK ÉS A MEGFELELŐ MI MEGOLDÁSOK KIVÁLASZTÁSA, 

pedig a mesterséges intelligencia a cégek 42 százaléka szerint 5-10 éves időtávban alapjaiban fogja megváltoztatni a versenytársak közötti erőviszonyokat.