Az új rendszer olcsóbbá és egyszerűbbé teszi a vállalkozásoknak, hogy szabadalmaiknak európai szintű védettséget szerezzenek - jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az egységes európai szabadalmi rendszerrel kapcsolatos megerősített együttműködésről szóló megállapodást követően. A megerősített együttműködésre azért volt szükség, mert Spanyolország és Olaszország hosszú ideig akadályozta a megegyezést a szabadalmi rendszer nyelvi rezsimje miatt: a tervezet lényege éppen az, hogy elég legyen az EU hivatalos nyelveinek egyikén - angolul, németül vagy franciául - benyújtani a szabadalmakat. A két mediterrán ország saját nyelveinek kihagyásával szembeni tiltakozásul ki is marad a megerősített együttműködésből.


Michel Barnier, az Európai Bizottság belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa szerint az egységes szabadalmi oltalom ügyében a Tanácsnak sikerült olyan megoldást találnia, amely "jogilag szilárd, gazdaságilag nélkülözhetetlen és politikailag elfogadható". Benoit Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke szintén az uniós versenyképesség javítása melletti politikai elkötelezettség fontosságát emelte ki, hiszen a megállapodással kézzelfogható közelségbe került a jóval költséghatékonyabb egységes európai szabadalmi rendszer.


Az egységes szabadalmi oltalom hiánya évi 700-800 millió euró veszteséget jelent a vállalkozói szektornak, tehát nagyjából ennyit lehet majd spórolni az egyszerűbb rendszerrel. Ezen túlmenően az innovációs képesség csökkenésében megnyilvánuló, láthatatlan indirekt költségek még ennél is nagyobbak - mondta az államtitkár az eu2011.hu-nak adott interjújában. Bár nem a szabadalmi rendszer töredezettsége az egyetlen oka az amerikainál alacsonyabb uniós innovációs szintnek, ám egy jobb minőségű, egyszerűbb, olcsóbb és sokkal inkább vállalkozóbarát szabadalmi rendszer ösztönzőleg hat a kutatás-fejlesztésbe irányuló befektetésekre és növeli az EU innovációs képességét is. Cséfalvay szerint eddig a 13 EU-tagországra szóló oltalom megszerzése 18 ezer euróba kerül, míg az USA-ban a szabadalom költsége 2 ezer euró körül van; az egységes európai szabadalmi rendszerben várhatóan feleződik az oltalom költsége.