A 2020-as árszinthez viszonyítva 10 millió forinttal, vagyis 44 százalékkal nőtt az ingatlanra fordított összeg Vas megyében, a Duna House 2022-es tranzakciós adatai alapján 

az összes ingatlantípust figyelembevéve átlagosan 31,4 millió forintért lehetett 81 négyzetméter alapterületű otthonhoz jutni.

Drágult a téglalakás, mégis nőtt a kereslet

Szombathelyen és agglomerációjában valósult meg a legtöbb tranzakció tavaly, azonban a közkedvelt kulturális, illetve egészségturisztikai utazási célpontok, vagyis Kőszeg és Sárvár továbbra is népszerűek a vásárlók körében.

Míg országos szinten reneszánszukat élik a rezsivédett panelek, addig a nyugati országhatárnál inkább a téglalakások (34 százalék) iránt volt élénk a kereslet az előző év tranzakciós adatai alapján.

Egy év alatt 20 százalékkal emelkedett a téglaépítésű lakások négyzetméterára, így 460 ezer forintnál is többe került egy négyzetméter a megyében.

Új építésű ingatlanra is többet költöttek

Országos viszonylatban is magas, 13 százalékos arányban szerepeltek a vasi tranzakciók között az újépítésű ingatlanok, amelyekért 2021-hez képest 16 százalékkal többet kellett fizetniük a vásárlóknak, így az átlagos négyzetméterár meghaladta a 600 ezer forintot.

Az újépítésű ingatlanra fordított átlagos összeg 44,2 millió forint volt 2022-ben, ami 34 százalékkal több, mint az előző évben.

Számos megyével ellentétben Vas megyében a vételárral együtt a megvásárolt ingatlan mérete is gyarapodott, 63-ról 73 négyzetméterre változott.

A legkeresettebb ingatlantípus drágult a leginkább

A Vas megyei eladások középpontjában a legnagyobb, 46 százalékos arányban a családi házak szerepeltek 2022-ben.

Az ingatlantípusok közül a legjelentősebb árváltozást a házak esetében tapasztalták, egy év alatt 42 százalékkal lettek drágábbak ezek az ingatlanok, az átlagos négyzetméterár 317 ezer forint volt.

2022-ben egy átlagos Vas megyei házvásárló 33,1 millió forintot költött otthonteremtésre, amiért átlagosan 104 négyzetméter méretű ingatlant kapott, ez a két évvel ezelőttinél 10 négyzetméterrel csekélyebb alapterület mellett 10 millió forint plusz költséget jelentett.

Az ingatlanpiaci kereslet a 2022-es év második felétől országos szinten alábbhagyott, ami alól a nyugati régió sem jelent kivételt, ugyanakkor egyre szaporodnak a nagyértékű, 100 millió forint körüli és az azt meghaladó eladó ingatlanok.