A jelenlegi nyugdíjak 1,5 százalékkal alacsonyabbak, mintha a nyugdíjak 2021-22-ben a tényleges inflációnak megfelelő mértékben növekedtek volna – állítja a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).

A nyugdíjasok hiteleznek a költségvetésnek?

A szervezet szerint ennek oka, hogy a kormány évek óta jelentősen alábecsüli a fogyasztói áremelkedés ütemét. Az év közbeni nyugdíjkorrekció részben helyreállítja a törvényes állapotot, de azon az áron, hogy a nyugdíjasok hónapokig hiteleznek a költségvetésnek.

A NYUSZET felidézte, már 2021-ben úgy zárult az év, hogy a nyugdíjak nominális értékének éves emelése 0,3 százalékos reálérték-csökkenést eredményezett. Tavaly – elfogadva a kormány számítását – 14 százalékkal emelkedett a nyugdíjak nominális értéke, míg a nyugdíjas fogyasztói kosárral számított árindex 15,2 százalék volt, vagyis a nyugdíjak reálértéke a múlt évben is csökkent.

A hibás prognózis nyugdíjasokat hátrányosan érintő következményei a nyugdíjprémium számításánál is tetten érhetők. A kifizetést 4 százalékos GDP-növekedést feltételezve (0,5-es szorzóval) számolták ki, aminek következtében a nyugdíjasok legfeljebb tízezer forintot kaptak ezen a jogcímen.

Valójában azonban – mint ahogyan a KSH bejelentette – a GDP 4,6 százalékkal bővült. E szerint 1,1-es szorzóval kellett volna számolni, ami legfeljebb 22 ezer forintos nyugdíjprémiumot jelent, vagyis a nyugdíjasokat ebben az esetben mintegy 12 ezer forint veszteség érte.

Törvénymódosítást vár a nyugdíjas szervezet

A NYUSZET ezért elvárja a kormánytól, hogy

a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló és a nyugdíjprémiumra vonatkozó törvények módosításával dolgozzon ki egy olyan mechanizmust, amely garantálja, hogy a nyugdíjak a tényleges inflációnak megfelelő mértékben emelkedjenek, vagyis ha a nyugdíjak emelése elmaradt a tényleges inflációtól, akkor kerüljön sor januárig visszamenőleges hatállyal emelésre.

Ezt az intézkedést már az eddigi elmaradás korrekciójára is alkalmazni kell 2022. január elsejei hatállyal.

Előrehozott korrekció és egyszeri kiegészítés

Az alacsony nyugellátásban részesülők helyzetének javítása érdekében a NYUSZET megismételte a korábbi követelésünket:

  • Az első negyedéves statisztikai adatok alapján már júniusban korrigálja a kormány az időseknek járó ellátásokat úgy, hogy a korrekció az idei évben várható tényleges nyugdíjas fogyasztói árindexnek.
  • Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők krízishelyzetének mérséklése érdekében az átlagnyugdíj alatti nyugdíjjal rendelkezők kapjanak 50 ezer forintos egyszeri kiegészítést. Emellett az infláció és élelmiszerárak idén januári 44 százalékos emelkedésére tekintettel az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kapók egyszeri 75 ezer forintos támogatást kapjanak.