méznek tulajdonképpen a konyhában mindenkor idénye van, nyáron a jó grillhúsokra is teszünk belőle, télen, főleg a karácsonyi ünnepeken pedig az ételeket is színezzük sziruposítjuk, édesítjük vele. Arról pedig csak zárójelben most e cikkben, hogy a meghűlésben is a legjobb gyógyerőnk.

A XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tehát

  • Az Év kiváló magyar méze a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett,
  • a legjobb akácmézet Ballér Róbert készítette Somogyjádon,
  • a legjobb repcemézet pedig a pécsváradi Tojzán Zoltán.

Fajtaméz kategóriában a kaposmérői Hanzel Róbert hársméze diadalmaskodott 2022 után az idén is,

  • az egyéb fajtaméz kategóriában a szolnoki Gujka László ámor méze kapta az első helyezett díját – ismertette a Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója   
  • A napraforgóméz kategória első helyezettje Ludman Anita lett, aki Nádudvaron méhészkedik,
  • a különleges méz kategória első helyezettje pedig a kiskőrösi Szomor Balázs propoliszos krémméze lett.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agárminisztérium nyár végén tartott válságtanácskozást a hazai méztermelés kritikus állapotáról, amin megállapították, hogy a krízis oka elsősorban a nemzetközi piacon történt változásokban keresendő. Az egyik fő probléma, hogy az unió piacára kerülő – gyakran ellenőrizetlen minőségű – termékek kiszorítják a magyar termelők áruit. A Nagy István vezette minisztérium a hazai termékek védelméért kötelezővé tette az üzletekbe kerülő mézek származási országának a feltüntetését - írtuk meg, miután kiderült, hogy a kialakult válsághelyzetben az agrártárca és az OMME a mézfogyasztás népszerűsítő kampánnyal próbál segíteni az egyre nagyobb bajba kerülő magyar méhészeken.

Az idén kiosztottak egy innovatív különdíjat is, amit Farkas Róbert nyert el Harkányból, ami egy méz alapból készített pillecukor, és amivel még a zsűri tagjai sem találkoztak soha.

versenyfelhívásra egyébként 398 mintát küldtek be a méhészek az ország egész területéről. Ebből 48 minta jutott tovább a laboratóriumi vizsgálatra, ahol a termékek víz-, pollen-, glükóz- és fruktóz-, valamint az úgynevezett HMF-tartalmát elemezték. Ezt követően öt szakemberből álló zsűri értékelte a mézeket az alapján, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás, így alakult ki a végső sorrend.

Mézesmadzagot kaptak egyébként a méhészek, az agrártárca 2,8 milliárd forintos forráskerettel hirdette meg a méhészek munkáját segítő idei támogatási konstrukcióit júniusban. Hogy a verseny eredményéhez ez mennyiben járult hozzá, azt nem tudjuk, de a méhészetek problémáiról mi is hírt adtunk.

A mézet sokan a bejglibe is belecsempészik, így érdekes lett az eredménye annak, amikor az Economx és a Pulzus kutató tesztelte a karácsonyi finomságot.


Ünnepélyesen kijelentjük, hogy a magyar lakosság kedvenc szaloncukor íze torony magasan a zselés.

Mert, ha már karácsony, és, ha már kutatás, akkor a szaloncukrokat sem hagytuk békén. Ugyancsak a Pulzussal körbejártuk, mit teszünk a fára, vagy alá vagy éppen csak a csomagolását, mert mire itt az ünnep már régen kiettük belőle a finomságot.

A szavazatok 39 százalékát zsebelte be a zselés, második helyen az „egyéb” kategória végzett (21 százalék), majd holtversenyben harmadik helyen futott be a marcipános és a karamellás. Sőt a zselés kategóriájában a férfiak felülmúlták a nőket, a középkorúak, a budapestiek és a maximum érettségivel rendelkezők imádják leginkább ezt az édességet, és itt azt is megnézheti, hogy Ön melyik kategóriába esik.