Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át.

A strasbourgi közlemény szerint az EP-képviselők 428 szavazattal, 131 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett támogatták az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett behozatali vámok és kvóták felfüggesztésének meghosszabbítását június elejéig, hogy támogassák Ukrajnát a folytatódó háború közepette.

Az új rendelet értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain. Az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az EU védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek, ugyanis

az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében.

Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében regisztrált mennyiség átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek. Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról, és az Európai Parlamentet továbbra is bevonja a tárgyalási folyamatba.

A jelenleg érvényes kereskedelmi intézkedések június 5-én hatályukat vesztik.

A rendeletet az EP jóváhagyását követően most az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia, az új rendelet ezt követően azonnal hatályba léphet. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az EP balliberális többsége ismét cserben hagyta az európai gazdákat. Brüsszelben változás kell!