Spanyolországban súlyos bírságot szabott ki a kormány négy diszkont légitársaságra, amivel lényegében megkérdőjelezték a fapadosok eddigi üzleti modelljét, amely szerint az árháború túlélése érdekében az olcsóságukról ismert cégek több szolgáltatásukért külön díjakat számolnak fel.  

A Ryanair, az Easyjet, a Vueling és a Volotea légitársaságokat érinti az a madridi szociális és fogyasztóvédelmi minisztérium által kirótt, összesen 150 millió eurós (mintegy 58,5 milliárd forintos) büntetés, amelyet az országban történelmi jelentőségűnek tartanak. A döntés precedensértékű lehet az Európai Unióban is azzal, hogy elősegítheti az egységes szabályozás kialakítását a kézipoggyászok kezelésében – számol be róla a Spiegel. 

Elhallgatták a járulékos költségeket

Az RTVE spanyol állami televízió híradása alapján azt írják: a Facua fogyasztóvédelmi egyesület panasza nyomán a minisztérium tavaly nyáron indított szankciós eljárást, azzal a céllal, hogy véget vessenek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoknak. 

A vizsgálat azután kezdődött, hogy több fapados légitársaság szigorította a kézipoggyászra vonatkozó szabályokat a spanyol piacon, és például a hagyományosan a jegyárban szereplő szolgáltatásokat ezután külön számlázták ki.

A minisztérium szerint márpedig ez sérti a törvényeket, mert a reklámokban a légitársaságok csak az alacsony árakat hirdették, a kötelező járulékos költségekről nem szóltak. Ez pedig a fapadosok előnyét hozta a többi szolgáltatóval szemben, mert az alacsony árak miatt jobban pozícionálhatták magukat a keresőkben.

A vizsgálatok más, jogszerűtlen gyakorlatokat is célba vettek.

Ilyen volt például a helyfoglalásért számított felár, amit szintén vitattak a tisztesség szempontjából, különösen a kiskorú vagy segítségre szoruló kísérők esetében. Azt is kifogásolták, hogy a végső árra vonatkozó szerződéskötést megelőző tájékoztatások összességében nem átláthatók, illetve, hogy a fapadosok nem engednek készpénzfizetést a reptereken a kiegészítő szolgáltatásokért. 

EU-s szabványt sürgetnek a jogvédők

A tetemes bírság kapcsán az Európai Fogyasztói Szövetség (BEUC) jogi és gazdasági igazgatója, Agustín Reyna a spanyol hatóságok "erős és üdvözlendő jelzéséről" beszélt a sajtónak.

Kiemelte, hogy a fogyasztóknak joguk van követelni a jogtalanul felszámolt többletköltségek visszatérítését.

Szerinte véget kell vetni a légitársaságok kézipoggyászra vonatkozó, tisztességtelen üzleti politikájának, sőt, az egész EU-ra érvényes kézipoggyász-szabályozásra van szükség, hogy harmonizálják a légitársaságok fogyasztókkal szembeni követelményeit, és tehermentesítsék a légi utazókat.

A spanyolországi ALA Légitársaságok Szövetsége viszont amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy – mivel a bírság a gyakorlatban a kézipoggyászdíjak betiltását jelenti, – a döntés kárt okoz a fogyasztóknak, mert megfosztják őket attól a lehetőségtől, hogy pontosan azért fizessenek, amire szükségük van.

A büntetés egyelőre nem jogerős, a megbírságolt cégek fellebbezést készítenek elő – közölte a szövetség.