A francia elnök nemzetközi erőfeszítést szeretne, hogy pénzt gyűjtsön a klímaváltozás kezelésére.

Emmanuel Macron pénteken az Új Globális Finanszírozási Paktum Csúcstalálkozóján beszélt Párizsban, ahol a világ minden tájáról érkező küldöttek, befektetők a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálásának módjait vitatták meg annak érdekében, hogy pénzt gyűjtsenek a klímaváltozás által leginkább fenyegetett szegény országoknak.

Új nemzeti vagyonadó terve

A közelmúltban Franciaország vezető közgazdászai új nemzeti vagyonadó bevezetését szorgalmazták az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására, ami heves vitát váltott ki Macron kormányán belül. 

A francia elnök azonban egy pénteki sajtótájékoztatón és interjúkban kitért a kérdés elől, ehelyett olyan intézkedéseket javasolt, mint a pénzügyi tranzakciókra kivetett adó vagy a repülőjegyekre kivetett extra díj.

Támogatom a nemzetközi adóztatást a szegénység elleni küzdelem és az éghajlattal kapcsolatos erőfeszítések finanszírozására... Ez nem működik, ha egyedül csinálod, a pénzügyi források máshová mennek

– fogalmazott a Macron a kétnapos párizsi csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatón egyben elvetette azt az elképzelést, hogy Franciaország egyedül vezethetne be klímaadót.

Franciaországban már kétféle adót vezettek be, amelyeket javasoltak: egyet a repülőjegyekre, egy másikat a pénzügyi tranzakciókra

– mondta, hozzátéve, hogy ez "másokat arra fog késztetni, hogy kövessenek minket, és mozgósítsanak."

A csúcstalálkozó záróbeszédében Macron azt is elmondta, hogy az OECD-klub megfelelő keret lesz a tárgyalásokhoz.

"Sok vita folyik a nemzetközi adózásról, azon túl, hogy mit tesznek az országok és intézmények. Legyen szó pénzügyi tranzakciókról, tengeri szállításról vagy bizonyos egyéb modellekről, csak akkor fog működni, ha valóban nemzetközi” – fűzte hozzá a csúcstalálkozó záróünnepségén a francia elnök.