Az amerikai pénzügyminisztérium elemzése szerint az irodaházak helyzete feltűnően hasonlít a regionális bevásárlóközpontok helyzetéhez, amikor az amerikaiak először kezdtek tömegesen az online vásárlás felé terelődni. Néhány zombi pláza azonban új életre kelt, mert például más célokra kezdték el használni.

A regionális bevásárlóközpontokban kisebb alapterületű új üzlethelyiségek, raktárak lettek, de volt, ami krikettstadionként vagy éppen rendőrségi körzetként hasznosult.

A nagy kérdés, hogy a kereskedelmi ingatlanpiacon az irodaházak kihasználtsága valaha is visszatér-e a járvány előtti szintre.

Most mindenki arra összpontosít, hogy mekkora irodaterületre van szüksége abban az esetben, ha az emberek távmunkát szeretnének végezni, és ez egy ideig elhúzódik

 – mondta a CNN-nek John Toohig, a Raymond James teljes hitelkereskedési részlegének vezetője.

Ez azt jelenti, hogy az olyan városokban, mint San Francisco és Washington, az üres irodaházak nagyobb esélyt kapnak arra, hogy végül újrahasznosítsák azokat. Sok múlik azon is, hogy egy irodaháznak milyen az állapota, ami azt jelenti, hogy fel kell mérni az épületet, hogy megéri-e hosszú távon újrahasznosítani. Például egy kereskedelmi épület lakóegységekké alakításához mérlegelni kell, hogy van-e elegendő lakáskereslet a környéken.

Az irodaházak kilátásai 2024-ben nem túl rózsásak, a McKinsey Global Institute jelentése szerint 2030-ra a távmunka miatt 800 milliárd dollárt veszíthetnek el az értékükből a világ nagyvárosaiban.

A CBRE, egy kereskedelmi ingatlanszolgáltató cég friss becslései szerint az Egyesült Államokban az üresedési arány valószínűleg tovább növekszik, és eléri a 19,8 százalékos rátát a 2019 végi 12,1 százalékról.

Erőteljesen beleszólt a Covid az irodai ingatlanpiacba Európában is, a változások szembetűnő adatairól itt olvashat >>>

Az alkalmazottak visszahívása az irodákba egyes munkáltatók számára nem volt könnyű, sok helyen tiltakoznak a dolgozók. Így volt ez az X-nél, a korábban Twitter néven ismert webhelynél is, az ellenkezés miatt még munkahelyi per is lett belőle.

Elon Musk munkamániás hajlamai az X-nél is visszatükröződtek: novemberben jelentette be, hogy az ott dolgozóknak 40 órás munkahetet kell tartaniuk az irodában, melyekből néhányat hálószobává is átalakított a vállalat. Egy korábbi X-vezető azzal került be a hírekbe, hogy a földön aludt, hogy teljesíteni tudja az előírt határidőket. Arról, hogy Musk szerint a távmunkában dolgozók elszakadtak a valóságtól és azt kifejezetten kártékonynak ítélte meg, itt írtunk részletesen >>>

Az irodaházak feledésbe merülhetnek, és ez magával rántja az építőipart is.

Viszlát, iroda! A hibrid munka kiürítette a munkahelyeket

Az Economx is írt arról, hogy heti két-három napot töltenek már csak a munkahelyen az irodai dolgozók. A Covid indította el a home office lázat, de azóta is töretlenül igénylik a munkavállalók és ez az ingatlanpiacot is átalakította. Mutatjuk, mire utalnak a hazai számok, és hogy miként állunk uniós és nemzetközi szinten. Előzetesen csak annyit, hogy nem túl jól.