Egy hónappal ezelőtt a Reuters beszámolója felrobbantotta az internetet az a hír, hogy az aszpartámot, az egyik leggyakrabban használt édesítőszert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberre nézve még rákkeltőnek fogja nyilvánítani. Mégsem így történt. A WHO és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) állásfoglalása szerint biztonságos az aszpartám használata.
Az aszpartámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ITT foglaltuk össze.
Sem az agy, sem az izmok nem képesek közvetlenül felhasználni, ezért az energiaitalokban való alkalmazása teljesen értelmetlen – mondta Kulja András.
Kiemelte: a felszívódás után a májba kerül a fruktóz, amit nem képes teljesen feldolgozni, így energiahiány is felléphet, sőt akár a májsejtek is károsodhatnak.
Nagy mennyiségű gyümölcscukor fogyasztása állatoknál memória-, és tájékozódási zavart, az embereknél pedig elhízást és diabéteszt okozhat hosszútávon.
Mivel a mindennapos táplálkozás során így is nagyon sok fruktózt viszünk be, ezért semmiképp sem ajánlom, hogy tovább fokozzuk ennek a mennyiségét
– tanácsolja a szakértő.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Váratlan fordulat történt a Malév-csőd ügyében - milliárdok érkezhetnek
Remeghetünk 2026 miatt? A kétszámjegyű drágulás éve rúghatja ránk az ajtót jövőre
Már kimondhatjuk, egyre biztosabb, itt biztosan lesz hó karácsonykor
Csendben lekapcsolnak: mobilok ezrei válnak használhatatlanná
Útra keltek a fuvarozók: elesett a pálya a több ezresre bővülő tüntetés miatt, Lázár tárcája továbbra is értetlenül áll
Friss V4-es adatsor – Csehország már célértéken belül, Magyarország még küzd
Megszűnik a Comedy Central és még további kilenc tévécsatorna
Ha ezt meglátja Orbán Viktor! Brüsszel még a karácsonyfát is elvinné a Karmelitából
Végre: óriási mennyiségre szerződhet a Mol a horvát Janaffal