Egy hónappal ezelőtt a Reuters beszámolója felrobbantotta az internetet az a hír, hogy az aszpartámot, az egyik leggyakrabban használt édesítőszert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberre nézve még rákkeltőnek fogja nyilvánítani. Mégsem így történt. A WHO és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) állásfoglalása szerint biztonságos az aszpartám használata.

A testület szerint nincs szükség a korábban megállapított, 0-40 mg/kg elfogadható napi bevitel megváltoztatására. Ez annyit jelent, hogy egy 330 milliliteres dobozos diétás üdítőitalból egy átlagos 70 kilós felnőttnek naponta több mint 9-14 dobozzal kellene elfogyasztania ahhoz, hogy túllépje a határértéket.
Az aszpartámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ITT foglaltuk össze.
„Hosszú távon szinte az összes édesítőszer használata elhízáshoz, sőt akár kettes típusú diabéteszhez is vezethet” – magyarázza bejegyzésében Kulja András szakorvosjelölt, influenszer.

Az egyik üdítőital márka reklámjaiban aszpartámmentes termékeket népszerűsít, amelyeknek az egyik fő összetevője a gyümölcscukor. A gyümölcscukrot fruktóznak is nevezik, így az összetevők között ezt is érdemes keresni. Nagyon sok élelmiszerben megtalálható, mivel alacsony az előállítási költsége, ráadásul 70 százalékkal édesebb, mint a nádcukor.

Sem az agy, sem az izmok nem képesek közvetlenül felhasználni, ezért az energiaitalokban való alkalmazása teljesen értelmetlen – mondta Kulja András.

Kiemelte: a felszívódás után a májba kerül a fruktóz, amit nem képes teljesen feldolgozni, így energiahiány is felléphet, sőt akár a májsejtek is károsodhatnak.

Nagy mennyiségű gyümölcscukor fogyasztása állatoknál memória-, és tájékozódási zavart, az embereknél pedig elhízást és diabéteszt okozhat hosszútávon.

Mivel a mindennapos táplálkozás során így is nagyon sok fruktózt viszünk be, ezért semmiképp sem ajánlom, hogy tovább fokozzuk ennek a mennyiségét

– tanácsolja a szakértő.