Antony Blinken külügyminiszter közleménye szerint amennyiben a Kongresszus nem járul hozzá az Ukrajna számára kért költségvetési kerethez, a most bejelentett csomag lesz az egyik utolsó katonai szállítmány.

A külügyminiszter a közleményben létfontosságúnak nevezi, hogy az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet tölthessen be az Ukrajna támogatására alakult, 50 országból álló koalíció élén.

A most bejelentett katonai szállítmányt az amerikai készletekből juttatják el az ukrajnai hadszíntérre.

A csomag tartalmaz a többi között légvédelmi rendszerekhez utánpótlást, tüzérségi lőszereket, különböző típusú rakétákat, romboló lőszereket, a kritikus infrastruktúra védelmére szolgáló felszerelést, valamint szállítási és kiképzési szolgáltatást.

 


Immár az ukrán hadsereg főparancsnoka mellett Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere is azon az állásponton van, hogy patthelyzet alakult ki, hiába tagadja ezt az ukrán államfő. A szakértő szerint erre már korábban is lehetett számítani, hogy miért, arról itt olvashatnak részletesebben >>>

Az év végén elfogy minden forrás Ukrajna támogatására, ha a Kongresszus nem fogadja el az elnök javaslatát

Az Egyesült Államoknak nem lesznek forrásai Ukrajna további támogatására, ha a Kongresszus nem szavazza meg az erről szóló elnöki indítványt – jelentette ki szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby sajtóértekezletén arra kérte a törvényhozást, hogy járuljon hozzá ahhoz a 106 milliárd dolláros költségvetési kiegészítéshez, amelyet még ősszel készített a Joe Biden elnök, és amely most már az Ukrajnának nyújtandó mellett tartalmaz Izraelnek nyújtandó támogatást, valamint az amerikai határőrizetre szánt összeget is.

A Fehér Ház illetékese rámutatott, hogy a jelenlegi források az év végéig elégségesek Ukrajna támogatásának folytatásához, de a kért kongresszusi jóváhagyás elmaradása katasztrofális lehet. Úgy vélekedett, hogy a Kongresszusban alapvetően kétpárti támogatást élvez az elnök javaslata, de kis számú republikánus túszul ejtette azt, és „szélsőséges" bevándorlási elképzelését akarja megvalósítani. Hozzátette, hogy Joe Biden elnök nyitott a jóhiszemű tárgyalásra a bevándorlási rendszert illetően.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna katonai és pénzügyi támogatásának elakadása közelebb hozza-e a béketárgyalásokat, Kirby úgy reagált:

nem a békéhez, hanem a vereséghez visz közelebb.

Beszámolt arról, hogy az ukrán kormány Washingtonban tartózkodó magas rangú delegációja nem a béketárgyalások lehetőségéről, hanem az ukrán védelmi ipar megalapozásáról tárgyal, amelyre hosszú távon szüksége lesz.

Utalt Andrij Jermaknak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének keddi washingtoni szavaira, amelyek szerint, ha az Egyesült Államok nem küldene további támogatást hazájának, akkor az a háborús vereség kockázatával jár.

John Kirby Vlagyimir Putyin orosz elnök iráni és közel-keleti látogatását kommentálva azt mondta, hogy az csak alátámasztja az Ukrajna támogatásáról szóló elnöki javaslat elfogadásának fontosságát.

Azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok tovább folytatja az Oroszország felelősségre vonására irányuló erőfeszítéseit, ennek részeként a szankciós politikát. Utalt arra, hogy kedden további orosz magánszemélyek és vállalkozások ellen hozott büntetőintézkedéseket az amerikai kormány. A szankciók mellett nagy összegű, 7 millió dollár (mintegy 2,4 milliárd forint) nyomravezetői díjat is felajánlott kedden az amerikai kormány az Egyesült Államokban pénzügyi visszaéléssel, csalással, a szankciók megsértésével vádolt Artyom Ussz orosz üzletember elfogása érdekében.

A Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson kedden levélben tudatta Joe Bidennel, hogy a Képviselőház addig nem szavaz a költségvetési kiegészítésről, amíg nincs határozott irányváltás a kormány bevándorláspolitikájában. Emellett a képviselőház vezetője azt is világossá tette az elnök számára, hogy átláthatóságot vár el az ukrajnai támogatásokat illetően.

Az amerikai embereknek választ kell kapniuk már többször feltett kérdéseikre, egyebek között a kormány stratégiáját illetően Ukrajnával kapcsolatban

– mondta Mike Johnson, mondván, hogy átláthatóságot és elszámoltathatóságot vár el az amerikai adófizetők pénzének ukrajnai felhasználásával kapcsolatban.

A republikánusok egy része az Egyesült Államok déli határán kialakult válsághelyzettel indokolja, hogy az ukrajnai támogatás megszavazását a bevándorláspolitika módosításához köti.

Az elmúlt napokban az amerikai-mexikói határszakaszon ismét 10 ezerre emelkedett a naponta feltartóztatott illegális migránsok száma, és sajtójelentések szerint kedden már 12 ezer ember érkezett. Az adatok szerint októberben és novemberben mintegy 475 ezer embert vettek nyilvántartásba illegális határátlépés miatt, és nagy részüket beengedik az Egyesült Államokba. A határőrizeti hatóságok becslése szerint októberben és novemberben mintegy 60 ezer ember úgy lépte át a határt, hogy őket nyilvántartásba venni sem tudták.