Egyre jobban terjed a madárinfluenza az amerikai szarvasmarhák körében, az Egyesült Államok ezért elkezdett felkészülni arra, hogy az emberek körében is kitörhet a pusztító járvány.

A New Scientist beszámolója szerint a H5N1 madárinfluenza idén már nyolc állam 33 gazdaságában ütötte fel a fejét, ráadásul a fertőzött szarvasmarhák teje nagy mennyiségben tartalmaz vírust, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) kezdeti vizsgálata szerint 5 tejmintából 1 madárinfluenza genetikai nyomait tartalmazza.

„A madárinfluenza kockázata jelenleg még alacsony, de továbbra is erős készenlétben vagyunk, amint új adatok válnak elérhetővé” – mondta Vivien Dugan, az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC) munkatársa.

A CDC ennek megfelelően már úgy kezeli a H5N1-et, mint egy pontenciálisan emberek között is terjedő világjárványhoz vezethető vírust.

Jelenleg két különböző vakcinát is fejlesztenek, amelyek az eddigi kísérletek szerint eredményesnek mutatkoznak a szarvasmarháknál talált vírusok ellen.

A szakértők ennek kapcsán megerősítették, hogy amennyiben kitörne a járvány az emberek között, akkor az Egyesült Államok készen fog állni erre.

Szlávik János újabb világjárványra figyelmeztet

A Belvárosi Orvosi Centrum infektológus szakorvosa szerint a kérdés az, hogy tud-e tenni az emberiség azért, hogy ne a koronavírushoz hasonló mértékű legyen.