Több Balaton-parti  önkormányzat honlapján vagy közösségi oldalán, köztük a balatonboglárién is megjelent a Szerocor Konzorcium tájékoztatása arról, hogy földi szúnyoggyérítés lesz ma, a napnyugta utáni órákban. (Pótnapok: 2024. június 25-26-én, ugyanebben az időben.) Mivel vegyszert szórnak ki, többféle intézkedést is javasolnak a lakosságnak.
A hirbalaton.hu által idézett lakossági tájékoztató szerint a szer a kijuttatott kis mennyiségben

kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Ennek ellenére nem árt az óvatosság.
Azt javasolják, hogy mindenki pakolja el vagy takarja le a szabadban tárolt gyerekjátékait, élelmiszereket, evőeszközöket, a kint szárított ruhákat. A kezelés idején és az azt követő egy órában jobb, ha becsukjuk az ajtókat, ablakokat és a külső levegővel működő légkondikat kapcsoljuk ki.
Mindenképp mossuk meg a kertben termett zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt. 
Fontos az is, hogy ne csodáljuk, hanem

jó messzire kerüljük el a kezelést végző kocsikat.

Nem árt tudni, hogy a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Javasolják, hogy ezeket a vízfogókat fedjük le, vagy szüntessük meg, mindenesetre rendszeresen ürítsük.