A majdnem 157 milliárd forintnyi bírság úgy jött össze, hogy New Jersey és Delaware államban is perelték a céget, mert két készítményüknél is nem várt mellékhatásokat tapasztaltak a fogyasztók – írja a Bloomberg.

A Nexium gyomorégés, a Prilosec pedig gyomorsav-túltengés elleni gyógyszer. A fogyasztók egy része májfunkció-romlást tapasztalt.

Az AstraZeneca tagad.

Szerintük nem vétettek hibát, de a bíróság által megítélt 425 millió dolláros büntetést kifizetik. Egyébként folyamatban van a gyógyszergyártó ellen még egy harmadi per is, Louisiana államban.

Az ügy nincs összefüggésben a gyógyszergyártó Covid-19 elleni oltás-előállító tevékenységével. Az AstraZeneca és az Oxford közös koronavírus-elleni vakcinája fontos szerepet játszott a járvány elleni védekezésben – teszi hozzá a lap.

Eris és Pirola már ijesztget, a karanténfáradtság meg velünk maradt

Nem csak hazánkban, hanem a környező országokban is egyre terjed az újabb, agresszív omikronmutáns, az Eris, amely már halálos áldozatokat is követelt például a horvátoknál. Európában mindenütt számítanak a covidfertőzések további terjedésére az ősszel, amelynek kapcsán az óvintézkedésekről is beszélnek. Bővebben >>>