Kontinens szerte gyors ütemben emelkedik a koronavírus legújabb változataival történő fertőzések száma az őszi, felsőlégúti megbetegedésekben szenvedők körében, de egyelőre sehol nem tartanak attól, hogy újra pusztító járvány hatalmasodna el a következő hetekben.

Több országban mindenesetre már meghirdették az emlékeztető oltások lakossági programjait, mivel a gyártók már sorra dobják piacra az új omikronvariánsokra frissített vakcinákat, bár ezekkel akadnak még problémák. 

Sokaknak elege van már a járványból

Németország ezúttal is az elsők között zárkózik fel a covidellenes harcban, mivel a múlt héten a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint az ország összes mérőállomásának 43 százalékánál mutattak ki koronavírust a szennyvízben, a megelőző héten ez az arány még 39 százalék volt. 

A koronavírus ma már csak egy a sok légúti betegség közül

– vélekedik Christian Karagiannidis, kölni pulmonológiai és intenzív terápiás orvosszakértő, noha egyre nő a rendelők látogatottsága: legutóbb százezer német lakosból 60 fordult orvoshoz egy héten belül Covid-19 miatt, míg egy héttel korábban még csak 29 volt ez az arányszám – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Megjegyzik: mivel az országban már nem kötelező a tesztelés, és „mindenkinek elege van a járványból”, vélhetően a be nem jelentett esetek száma magasabb. 

Emlékeztető oltás előbb az időseknek, betegeknek

A németek nagy része beoltatta magát a koronavírus ellen a járvány évei alatt és sokan meg is fertőződtek, ezért a lakosság alapimmunitása magas. Így jelenleg nincs érvényben olyan általános ajánlás, amely a korábbi oltások frissítésére vonatkozna az új, erősen mutált omikron-kórokozóra adaptált vakcinákkal.

Ezzel együtt az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) hétfőn bejelentette, hogy bizonyos kockázati csoportoknak emlékeztető oltással kell védekezniük. Ide tartoznak a 60 év felettiek, a bizonyos betegségekben szenvedők hat hónapos kortól, az ápolók és az egészségügyi dolgozók, valamint a magas kockázatú betegek hozzátartozói – közölte a Pharmazeutische Zeitung

A gyógyszerészeti szaklap írása szerint az oltási szezon kezdetén be kell oltani a nagyon idős embereket és más olyan személyeket is, akiknél fennáll a súlyos megbetegedés kockázata, ha megfertőződnek. 

Azon egészséges felnőttek viszont, akiket már kétszer beoltottak SARS-CoV-2 ellen, vagy korábban megfertőződtek, a STIKO szerint alapvető immunitással rendelkeznek, ezért nem kell újabb emlékeztető oltásra jelentkezniük, ahogy az egészséges kiskorúaknak sem. Az Egyesült Államokban viszont ezzel szemben az illetékes hatóságok minden állampolgár számára javasolják az emlékeztető oltásokat – idézi a lap.

Aggódnak, hogy rájuk romlik a vakcina

A németországi orvosok és patikusok viszont mérsékelt keresletre számítanak az oltóanyagok iránt, holott náluk már piacra dobták a Biontech/Pfizer tizenkét évesnél idősebbeknek szóló vakcináját, azonban csak hat adagot tartalmazó, „többszereplős” kiszerelésben, amelyet a felbontástól számított tizenkét órán belül fel kell használni. (A kisgyermekeknek adaptált oltóanyagokat szeptember 25-től, az 5 és 11 év közötti gyermekeknek szóló vakcinákat pedig október 2-től adják be Németországban a háziorvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban is, akár az influenza elleni védőoltással egyidejűleg.)

A hat adagos kiszerelés miatt viszont aggódnak az egészségügyi szakemberek, mivel, ha az injekciós üvegeket kinyitják, az oltóanyagok csak korlátozottan maradnak eltarthatók. Márpedig a patika vagy az orvosi rendelő viseli annak a kockázatát, hogy a felbontott injekciós üvegekben lévő vakcina lejár, ha nincs elég érdeklődő. 

A sógorok is felkészültek Erisre és Pirolára

Az osztrákok is meghirdették már az ismétlő oltásokra szóló kampányukat, amelynek keretében közel kétmillió adag új vakcinát rendeltek be a Biontech/Pfizertől. Az első klinikai adatok szerint a frissített oltások az omikron olyan újabb változatai ellen is hatnak, mint az „Eris” és a „Pirola” – idézi a Kleine Zeitung Otfried Kistner oltási szakértőt. 

Mint a szakember elmondta, 95 százalék a valószínűsége annak, hogy Ausztriában a 2020—2021-es járvány során az öt éven felüliek már elkapták legalább egyszer a koronavírust. Ezért ma már azoknak is, akik korábban nem oltakoztak, manapság elegendő csak egy oltást felvenniük, a korábban jellemző három adag helyett. Jelezték: az egészséges embereknél az utolsó fertőzés vagy oltás óta legalább hat hónapnak kell eltelnie a következő vakcináig, bár egyes esetekben már négy hónap elteltével is beoltható lehet valaki. 

Az oltás tulajdonképpen olyan, mint egy légzsák az autóban

– fogalmazott a lapnak egy egészségügyi szakember, aki szerint nagyon fontos, hogy aki az orvosi rendelőbe készül, az viseljen arcmaszkot, de ennél is lényegesebb megelőzési módszer a gyakori kézmosás, és -fertőtlenítés.

Már a spliti börtönben is vannak covidosok

Horvátországban is meredeken nő a fertőzöttek száma, sőt, már a spliti börtönben is megjelent az új omikronmutáns – a büntetésvégrehajtási intézetben jelenleg hét rab és négy tiszt beteg, és az országban a múlt héten 237 új covidost regisztráltak, akik közül 14-en meghaltak – írja a Danas.hr című horvát napilap.

 A Horvát Közegészségügyi Intézet (HZJZ) ezért ugyancsak közéttette ideiglenes ajánlását az idősek és krónikus betegségben szenvedők számára az emlékeztető oltás egyszeri felvételére.  Bernard Kaić, a HZJZ epidemiológusa megerősítette, hogy az esetszámok nőnek, már jóval több az újonnan fertőzött, mint az elmúlt hetekben. „Várakozásaink szerint idén ősszel növekedni fog a fertőzöttek száma, de nem tudjuk pontosan megjósolni, hogy mi lesz a helyzet. Európában mindenhol növekedés várható, így nálunk is” – mondta.

Az új mutáns alkalmazkodik, bár nem kell tőle félni

Nem hiszem, hogy a vírus jelen pillanatban különösebben veszélyes lenne, mert egy omikron variánsról van szó. Tehát nem egy új típusú vírus ez, amellyel szemben az immunrendszerünk felkészületlen, mint a járvány kezdetén. Akkoriban a szervezetünk immunológiailag „naiv” volt, ezért volt mindannyiunkra veszélyes a Covid-19 vírus, ami abból is látszott, hogy nagyon sokan megbetegedtek és végül meghaltak. Ez a mostani vírus már egy olyan mutálódott változat, amely keresi a módját, hogy egyre fertőzőbb legyen, vagyis alkalmazkodik hozzánk – fogalmazott Ph.D. Miroslav Venus járványügyi főorvos a Danas.hr egy másik cikkében. 

A szakember emlékeztetett: nem ez az első alkalom, hogy az emberiség új vírussal találkozik, példaként említve a HIV-vírust. „Az első HIV-fertőzött személy hat hónap alatt meghalt, vagyis a vírus akkoriban halálos ítélet volt, ám ma, ha a HIV-vírussal fertőzöttek megfelelő kezelést kapnak, gyakorlatilag úgy élnek együtt a vírussal, mint bármely más krónikus betegséggel” – jegyezte meg. 

A levegőben terjed, de segít a huzat

A járványügyi főorvos felhívta a figyelmet: a SARS-CoV2 cseppfertőzés útján, a levegőben terjed, és az aggodalmakat ez okozza, mivel „mindannyiunknak lélegeznie kell”. Mint mondta, látszik, hogy a koronavírus határozottan nem olyan szezonális vírus, mint az influenza, ami csak télen fordul elő, de a virológusok egyre jobban ismerik a viselkedését. 

Tanácsai szerint, ha valaki pozitív covid-tesztet produkál, akkor kerülje más emberek társaságát, legalább öt napig izolálódjon, majd még öt napig viseljen FFP2 típusú maszkot.

A betegek mondják le a találkozóikat, ne menjenek moziba, színházba, iskolába. Ahol zárt térben tartózkodnak, ott gyakran ki kell szellőztetni, szó szerint huzatot csinálni, hogy ne nőjön a vírus koncentrációja a kilélegzett levegőben

– javasolta az orvos.

A szlovákok nem terveznek intézkedéseket, de kell a maszk

Szlovákiában szeptember 25-től kezdődnek az oltási programok, ahol a pozitív tesztek statisztikái és valamennyi régió szennyvízadatai alapján szintén tapasztalják a megbetegedések számának növekedését, ezzel együtt a járványügyi helyzet nem romlik számottevően, ezért jelenleg nem mérlegelnek átfogó intézkedéseket. 

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a szlovák lakosság általános immunvédelme jó, bár ez az életkortól, az egészségi állapottól és az előző oltás vagy fertőzés óta eltelt időtől függően változik.

Ezért csakúgy, mint az influenzánál, ebben az esetben is ajánlott újabb védőoltással védekezni, különösen a 60 év felettieknek, de azoknak a fiataloknak is, akik krónikus betegségben szenvednek vagy súlyos elhízással küzdenek. Továbbá a várandós nőknek és a frontvonalban dolgozóknak is ajánlott az ismétlő oltás felvétele – közölte az Aktulity.sk napilap. Mint írják, az Erisről még nem mutatták ki, hogy más problémákat okozna, mint amilyeneket eddig a Covid-19 esetében tapasztaltak.

Eris és Pirola hatásai

Más omikron alváltozatokhoz hasonlóan az Eris hajlamos a felső légutakat megfertőzni orrfolyást, torokfájást, köhögést, orrdugulást okozva. A covid egyéb tünetei, mint például az íz- és szaglás elvesztése viszont kevésbé gyakoriak az új variánsnál. Az újabb mutáns, a Pirola esetén viszont még nem ismertek a tipikus hatások, mivel ezt a verziót Szlovákiában még nem mutatták ki. 

Ugyanakkor a kórházak, klinikák, szociális szolgáltató központok és gyógyszertárak látogatása során már szükséges a maszk viselése, illetve azoknak is, akiknél a légúti megbetegedések tünetei kezdenek jelentkezni. Ugyanígy olyan helyzetben, amikor az ember zsúfolt közlekedési eszközön, üzletben, irodában vagy tömegrendezvényen tartózkodik, vagyis olyan helyen, ahol sok ember koncentrálódik, fel kell venni az arcmaszkot – írja a szlovák lap.

Aki beteg, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Romániában úgy tapasztalják például a jászvásárhelyi fertőző betegségek kórházában, hogy riasztóan emelkedik a Covid-19-cel diagnosztizált, specifikus tünetekkel érkező betegek száma. Az Egészségügyi Minisztérium keddi közlése szerint szeptember 11. és 17. között 11 226 új SARS-CoV-2-vel fertőzött esetet regisztráltak a románoknál, akik közül csaknem ezren szorultak kórházi ápolásra. A következő hetekben is emelkedik az esetek száma – hívták fel a figyelmet.

Tünetként a Covid-19 betegség őszi változata lázzal, izomfájdalmakkal, ízületi fájdalmakkal és a bélmozgás megváltozásával nyilvánul meg. Azt javaslom, hogy minden, a közérzetet érintő változásnál a páciensek jelentkezzenek a háziorvosuknál, vagy szakorvosi konzultációra, illetve a Covid-19 jellegzetes tüneteinek jelentkezése esetén izolálják magukat – mondta Florin Roșu, a jászvásárhelyi fertőző betegségek klinikai kórházának vezetője az Adevarul.ro című lapnak.

 

 

 

Elkaptuk a Covid új mutánsát: Eris ringbe szállt, és kiütéssel győzött

Még nem tudni, hogy Eris, az augusztus végén azonosított, agresszív omikron-mutáns, vagy a még annál is újabb verzió, a Pirola lesz-e az őszi vírusszezon főszereplője, de újra futótűzként terjednek a covidos megbetegedések Magyarországon. Személyesen megtapasztaltuk, hogy a jellegzetes, influenzaszerű tünetek mellett immár szokatlan kellemetlenségek is nehezíthetik a gyógyulást.