Az esetek túlnyomó részében a nagyvárosokból és ezen belül is Budapestről érkeznek ezek a segítségkérő hívások, ami abból a szempontból érthető, hogy ezeken a helyeken tartják a nagy rendezvényeket, az utcabálokat, itt a legnagyobb a kavalkád, itt gyűlik össze a legtöbb ember.

Az amúgy is nehéz időszak legnehezebb órái hosszú évek tapasztalatai alapján december 31-én este tíz órakor veszik kezdetüket – mondta el az Economx megkeresésére Győrfi Pál. Ekkor kezdenek özönleni a hívások, körülbelül hajnali ötig.

Erre a helyzetre megerősített szolgálattal lehet felkészülni, többen dolgoznak, több kocsi áll szolgálatba, növelik a mentésirányítók számát, szilveszterkor ugyanis annyi riasztást kapnak, mint máskor napok alatt.

Még az időjárás is számít

Egyáltalán nem mindegy, milyen időjárás van szilveszterkor, mínusz öt-tíz fok, vagy fagypont feletti – 2023 szilveszter éjszakájára plusz 2-5 fokot jósolnak, ami jó hír is lehet, ám egy ittas, földön fekvő emberre még ez is nagyon veszélyes, ilyen körülmények közt is kihűlhet. Tehát senki ne menjen el egy földön fekvő ember mellett, hanem kérjen segítséget.

Természetesen az alkoholfogyasztással kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat hosszú évek óta közzéteszi figyelmeztetéseit, ám a folyamatosan visszatérő problémák okán valóban nehéz megítélni, ezek a jó tanácsok végeredményképpen mennyire hatásosak. Aggasztó, hogy a túlzott alkoholfogyasztás miatt ellátásra szorultak közt nagyszámban található kiskorú.

A szóvivő szerint az is aggasztó, hogy a közösségi médiában a fiatalok úgymond kihívásokat intéznek arra nézve, ki tud minél hamarabb, minél többet meginni.

Brutális tavalyi számok

2022 szilveszter éjjel országszerte 3608 esetet láttak el a mentők, ebből 704-et a fővárosban. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, belgyógyászati rosszullétek mellett 188 embert szállítottak kórházba túlzott alkoholfogyasztás miatt, közülük 35-en kiskorúak voltak.

A mentőket országszerte 19 esetben riasztották pirotechnikai eszközzel kapcsolatos kéz, arc, szemsérülésekhez.

Házilag barkácsolt, vagy illegálisan vett

A pirotechnikai eszközök miatt sérülésekkel kapcsolatban korábban az Országos Mentőszolgálat Facebook oldalán kampányt indított, és úgymond „Kilenc indokot” mutatott miért ne vásároljunk petárdát szilveszterre. 

Posztjukban ennyi röntgenképet tettek ugyanis közzé összeroncsolódott végtagokról, mely sérüléseket petárdák okoztak.

Tavalyi pirotechnikai „eredmények”

Tavaly szilveszterkor 17 emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt. Ezen termékek felhasználásához kapcsolódóan 4 súlyos és 6 könnyű sérüléssel végződő baleset történt.

  1. Zalaegerszegen egy gyerek mellett robbant fel egy tűzijáték.
  2. Zircen egy fiatalkorú fiú úgy gyújtotta meg a pirotechnikai eszközt, hogy kézsérülése keletkezett.
  3. Petneházán szintén egy gyermek sérült meg, akinek a kezében robbant fel egy pirotechnikai eszköz.
  4. Bódvaszilason egy férfi gyújtott meg egy tűzijátékot, amely égési sérülést okozott.
  5. Miskolcon tűzijáték szabálytalan használata miatt kiégett egy lakás, az érintett társasház több lakójának el kellett hagyni otthonát. A tüzet okozó férfi ellen közveszély okozás miatt indult büntetőeljárás.

Kevesebbet pihenhetnek a mentősök

Győrfi Pál az Economx számára kiemelte: az otthon barkácsolt rakéták, az illegálisan vásárolt pirotechnikai okozzák elsősorban a problémát, ezek roncsolják a kezeket, okoznak sérülést az arcnak, szemnek, ám arra volt példa pár éve, a fejen talált ember belehalt sérüléseibe. Ugyanez a helyzet az ittas vezetéssel. A KRESZ szilveszterkor is érvényes, még ha sokan az ellenkezőjét is gondolják.

A mentősök ebben a körben is minden évben azzal reménykednek, hogy a korábbinál jóval kevesebb problémájuk lesz. A megnövekedett munkaterhek miatt karácsony, szilveszter idején azonban mindig jóval kevesebbet pihenhetnek a mentősök.