December 31-én sokan arra gondolnak, hogy jövőre már teljesen másképp lesz. A legnépszerűbb újévi fogadalmak valószínűleg a súlyvesztésre, a több testmozgásra, a dohányzásról való leszokásra, illetve valamilyen új tudás elsajátítására irányulnak – írja a Femina.

Szilveszterkor sokan visszatekintenek az óévre, és arra gondolnak, mit csinálhatnának jobban az új évben. Az újév tiszta lapot is jelenthet: elkezdődik valami új, és megvan a kezdeti lelkesedés, amelynek köszönhetően elhisszük, hogy idén sikerülhet másképp élni az életünket és leszámolni a rossz szokásokkal.

Mikorra rögzülhet egy szokás?

Egy általánosan elterjedt nézet szerint 21 napra van szükség ahhoz, hogy egy új szokás rögzüljön, ez nem biztos, hogy így van egy újabb kutatás szerint. A Londoni Egyetem kutatója, Philippa Lally szerint ennél jóval több, 66 nap szükséges ahhoz, hogy rutinná váljon egy újonnan felvett szokás.

Hiába az elhatározás, az optimizmus és a kezdeti lelkesedés, ha nem vagyunk elég kitartóak. Több mint három és fél hónap kell ahhoz, hogy a változás beépüljön a mindennapjainkba.

Terri Bly, az Ellie Mental Health klinikai szakpszichológusa szerint túl magas a célkitűzés, és ott  „tévedünk az újévi fogadalmakkal kapcsolatban, hogy valami nagy, elsöprő változásnak kellene lennie”. Ahhoz azonban, hogy ezeket a nagy célokat elérjük, sok-sok apró változtatást kell beiktatni, ami természetesen kényelmetlenné teszi a mindennapokat.

Érdemesebb tehát először alaposan átgondolni, hogy milyen kisebb lépések vezethetnek el a kívánt eredményhez, és ennek megfelelően kisebb célokat kitűzni. Ha például a fogyás a cél, nem azt kell megfogadni, hogy idén leadok 10 kg-ot, hanem például azt, hogy heti kétszer-háromszor elmegyünk futni, és este 6 után nem táplálkozunk.