A hatályos kormányrendelet értelmében január elseje és január 5-e között kell visszavinni a fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat, máskülönben a rendőrség nemcsak a határidő utáni felhasználásért, hanem magáért a birtoklásért is kiszabhat 150 ezer forintos pénzbírságot, mert az pirotechnikai szabálysértésnek minősül – figyelmeztetett írásában a Femina.

Általában nagyon sokan megfeledkeznek erről a határidőről minden évben.  Ráadásul a lejárt szavatosságú, sérült tűzijátékok – a petárdákhoz hasonlóan –nagyon balesetveszélyesek. A szakszerűtlen tárolás miatt változhat a tűzijátékok kémiai összetétele, ami kiszámíthatatlan reakciókat okozhat. Ha például a termék átnedvesedik, majd megint kiszárad, jelentősen megváltozik a reakcióideje.

A fel nem használt tűzijátékok lakástűz vagy bármilyen más ok miatt működésbe léphetnek, és nagyon súlyos veszélyt jelenthetnek azokra, akik a közvetlen környezetükben tartózkodnak, különböző csonkolásos és égési sérüléseket okozhatnak.

Súlyosan megégett egy férfi a tűzijátéktól Gödöllőn

Húsz esetben, tizenöt emberrel szemben indult eljárás polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt vasárnap dél és hétfő reggel hat óra között – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. Bővebben --->