Az Otthon Centrum (OC) a nemzetközi szakmai trendekhez igazodva az idén is összeállította saját élhetőségi rangsorát.

Az életminőségi mutató százalékos kifejezéséhez az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népjóléti mutatókat vették figyelembe. A településeket az öt mutatóban elért maximális százalékos eredményeik alapján rangsorolták, az így elért helyezéseket egyértelműen visszaigazolta az adott településre jelenleg érvényes árszint is.

Jelentős hatással vannak az ingatlanárakra az életminőségi mutatók, a listán elől szereplő kerületekben és városokban a legdrágábbak a lakások: az Otthon Centrum 2023-as élhetőségi rangsorának első tizenegy helyén fővárosi kerületek állnak, és csak ezután következnek a vidéki városok – ismertette a felmérés adatait Soóki-Tóth Gábor.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a fővárosi kerületek végeztek a rangsor élén.

  • Az I. és V. kerület 81-81 százalékos értéke kiugróan magas, a két városrész az összes mutatóban átlag feletti. Annyi a különbség, hogy amíg a pesti kerület a gimnáziumi tanulók, addig a Várnegyed a háziorvosok és felsőfokú végzettségűek arányában előzi meg riválisát.
  • A VI. kerület 73 százalékos értékkel az előkelő harmadik, amit elsősorban a foglalkoztatottságnak köszönhet.
  • A következő nyolc helyen Budapest belvárosi és közép - budai kerületei állnak, 62-68 százalékos értékkel. Jó helyezésük a foglalkoztatottak, valamint a budai kerületek esetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők magas arányának tudható be.

A rangsorban két megyei jogú város, Eger és Veszprém következik, 61 és 59 százalékos értékkel. A két megyei jogú város a foglalkoztatottak arányában és a településre vándorlók számában volt a legjobb.

Az agglomerációs települések rangsora:

  • Veresegyház,
  • Budaörs,
  • Szentendre,
  • Gödöllő,
  • Vác és Dunakeszi egyaránt vándorlási pozitívumának köszönheti kedvező pozícióját.

A 20 ezer főnél népesebb települések közül népesség-arányosan Veresegyházra vándoroltak a legtöbben, de a többi települést is sokan választották lakóhelyül. Ugyanakkor a foglalkoztatottak aránya is kiemelkedően magas az agglomerációs településeken, vagyis ez is hozzájárult a jó helyezésekhez.