Rengeteg távmunkás foglalkoztatási lehetőség kínálkozik, és országok tucatjai vezettek be célzott digitális nomád vízumot, de nem könnyű eldönteni, hogy hová költözzünk. Az InterNations, a külföldön élők és dolgozók globális közössége minden évben elvégzi az Expat Insider felmérést – és ez nagyszerű forrás azoknak, akik másik országba szeretnének költözni.

A szervezet több mint 12 000 külföldit kérdezett meg a letelepedés, a külföldi munkavállalás és a szabadidős tevékenységekről a világ 49 városában. A rangsorban figyelembe vették a digitális szolgáltatásokat, a bürokráciát, a lakhatást és a nyelvet is – írta meg az Euronews.

Malaga:

felmérés válaszadói szerint Malaga a legjobban értékelt város a barátság tekintetében világszerte kellemes éghajlatának és időjárásának köszönhetően. Malaga az egészségügy terén is a top 10-ben, a külföldi munkavállalás tekintetében pedig a 13. helyen áll. Hátránya, hogy a város a 41. helyet foglalja el a helyi munkaerőpiacon. Szállást nemcsak könnyű találni, hanem megfizethető is. A város vezeti a listát az általános megélhetési költségek tekintetében.

Alicante

Alicantéban otthon érzik magukat az odaköltözők és nagyon elégedettek társasági életükkel. A város a megfizethető, lakhatás tekintetében az első helyen áll a világon.

Valencia

Valenciában a kivándorlók karrierkilátásai a legrosszabbul értékeltek, 47. helyen áll a munkahelyi biztonságának hiánya miatt. A legtöbb emigráns viszont a helyi lakosokat barátságosnak tartja. Tízből nyolc elégedett a társasági életével. Valenciában a szabadidős lehetőségek kiemelten fontosak, a város az első helyen áll a szabadidős sportolási lehetőségek miatt. Mind az egészségügyi ellátás megfizethetősége, mind elérhetősége a világ legjobbjai közé tartozik.

Madrid

A 6. helyre kerülő Madrid a nagy sebességű internet-hozzáférés és az online szolgáltatásokhoz való korlátlan hozzáférés miatt magas pontszámot ért el a digitális élet indexében. A megkérdezett emigránsok több mint fele szerint nehéz Madridban élni anélkül, hogy beszélnénk a helyi nyelvet, a munkahelyek biztonsága és a helyi gazdaság állapota pedig sok kívánnivalót hagy maga után.

Pozitívum, hogy a személyes pénzügyek kevés problémát okoznak, és a város a harmadik helyen áll az életminőség globális rangsorában. Mind a tömegközlekedést, mind az egészségügyi ellátást megfizethetőnek tekintik, és a város szabadidős lehetőségei, kultúrája és éjszakai élete tekintetében még a ranglista élére is emelkedik.

 

 

 

Vonzó, hogy dobbantsunk az országból, de arcon csaphat a brutális valóság

A német gazdaság mellett Ausztria teljesítménye is lefelé tartó spirálba került a nyáron, főként a gyenge külföldi kereslet és a háztartások fogyasztásának visszaesése miatt. Az infláció ugyan mérséklődni kezdett az eurózónában, de még mindig túl drágák az élelmiszerek. Tőlünk nyugatabbra sincs kolbászból a kerítés: aki elvándorolna, számolgathat a jobb megélhetésért. Bővebben >>>

Milánó

A rangsor másik végén az utolsó helyen áll a külföldieknél Milánó. Az olasz város különösen gyengén szerepel a bürokrácia kezelésében, a helyi bankszámla megnyitásában és a vízumbiztosításban. Ötből több mint három milánói emigráns azt mondja, hogy nehéz lakást találni vagy ott élni anélkül, hogy beszélné a helyi nyelvet. Míg a kivándorlók értékelik a szabadidős lehetőségeket, különösen az utazás lehetőségét, nem érzik magukat biztonságban, és nem elégedettek a városi környezettel. 56 százalékuk elégedetlen a levegő minőségével is.

Róma

Olaszország fővárosa hátulról a második helyen végzett. A kitelepülők nem érzik úgy, hogy munkájukért méltányos fizetést kapnak, és nem elégedettek munkájukkal, de az anyagi helyzetükkel sem. Bár tízből körülbelül kilenc kivándorló értékeli a római klímát és időjárást, a városi környezet nem felel meg az elvárásoknak. 74 százalék lelkesedését fejezi ki a város pezsgő kultúrája és éjszakai élete iránt, a város közlekedési rendszere a második helyen végzett.

Hamburg

Hamburg a 46. helyen áll a 49-ből a 2023-as Expat City Ranking-ban. És ez az a hely, ahol a külföldiek összességében a második legboldogtalanabbnak érzik magukat. Több mint 40 százalékuk nincs megelégedve társadalmi életével, ötből hároman azt is mondják, hogy nehéz helyi barátokat szerezni. Hamburgban nem könnyű lakáskeresés és a helyi nyelvet is beszélni kell a boldogulásért. Hamburg viszont benne van az első tízben az állásbiztonsági rangsorban, és 67 százalékot lenyűgözi a helyi munkaerőpiac.

Berlin

Az egyik legnehezebb hely a kivándorlók számára, az ottélők a második legkevésbé barátságos lakosok a rangsorban. Azonban 90 százalékuk élvezi Berlin kulturális színterét, és 85 százalékuk értékeli a német főváros városi környezetét, szemben a globális 67 százalékkal.

Dublin

Nagyszerű karrierlehetőségeket kínál az emigránsoknak, de ezt beárnyékolják a magas megélhetési költségek, valamint az egészségügyi ellátás megfizethetetlensége és elérhetetlensége.

London

Négyből három emigráns küzd az általános megélhetési költségekkel, csaknem fele azt állítja, hogy a háztartások rendelkezésre álló jövedelme nem elegendő ahhoz, hogy kényelmes életet élhessenek az Egyesült Királyság fővárosában.

Párizs

A virágzó kulturális életet élvezik a kivándorlók, de barátságtalannak érzik a franciákat, nehezen boldogulnak nyelvtudás nélkül és drágának.