Az amerikai Mercer tanácsadó cég évente jelentést ad ki, amely 47 különböző nyugdíjrendszereket elemez világszerte - az európai nemzetek gyakran az élen járnak. Valójában három ország uralja a Mercer Institute globális indexét 2021 óta.

Nevezetesen Izland, Hollandia és Dánia számítottak a legjobb nyugdíjrendszerrel rendelkezőnek az elmúlt három évben.

„Mindhárom országnak nagy ágazati alapjai vannak, amelyekbe a munkavállalók és a munkáltatók meghatározott járulékokat fizetnek be. Kötelező vagy kvázi kötelező rendszerekkel rendelkeznek. Ezek az államok jó méretgazdaságossági előnyökkel rendelkeznek a foglalkoztatói nyugdíjak tekintetében az olyan széttagoltabb piacokkal szemben, mint az Egyesült Királyság” – mondta Eimear Walsh, a Mercer befektetésekért és vagyonért felelős vezetője a CNBC-nek.

A Mercer-index három alkategóriából áll, amelyekben a nyugdíjrendszereket értékeli:

megfelelőség, fenntarthatóság és integritás.

Hollandia kapta idén a legmagasabb általános indexértéket (85,0) a jó juttatásoknak, az erős eszközalapnak és a szilárd szabályozásnak köszönhetően, míg az olyan népszerű európai célpontok, mint Spanyolország, Olaszország és Horvátország némi hiányossággal voltak kénytelenek szembesülni.  

A jövedelem megfelelősége

Minden nyugdíjrendszer egyik fő célja, hogy megfelelő jövedelmet, egyfajta biztonsági hálót biztosítson a nyugdíjasok számára. A kormányok képessége, hogy ösztönzőket teremtsenek az átlagos jövedelműek számára, hogy nyugdíjcélú megtakarításokat hozzanak létre, fontos szerepet játszik bármely rendszer egészségében.

A Mercer rangsora szerint a kifizetési terv kialakítása is kulcsfontosságú, valamint az, hogy a munkavállalók továbbra is kaphatnak-e ellátást, amikor átmenetileg – gyermekgondozás vagy betegség miatt – kiesnek a munkából.

A Mercer legutóbbi jelentésében Portugália 86,7-es pontszámmal az első helyen végzett ezen a mérőszámon, köszönhetően a keresetalapú állami nyugdíjrendszernek.

Hollandia 85,6 ponttal a második helyen végzett. Mindkét rendszerben van egy minimális nyugdíjmérték, ami még a legalacsonyabb jövedelműek számára is védőhálót teremt. Európában a legalacsonyabb értékelést Lengyelország kapta, amely 59,8 ponttal a 31. helyen végzett.

Portugáliát a Moving to Spain, egy költözéssel foglalkozó cég is a legjobb európai országnak nevezte a nyugdíjasok számára. Egy júniusi jelentésében számos tényező, például a vízum, a strandok, a biztonság és a lakásárak alapján rangsorolta az európai országokat.

Integritásban a finnek viszik a prímet

A magánszektor által biztosított, tőkefedezeti nyugdíjprogramok szintén fontos szerepet játszanak egy ország nyugdíjrendszerének stabilitásában. A Mercer-index azt vizsgálja, hogy az országok magánnyugdíjprogramjai elegendő értéket teremtenek-e a tagok számára, és hogy a lakosság eléggé megbízik-e ezekben a programokban.

Az integritás terén Finnország érte el a legjobb eredményt 90,9-es értékkel 2023-ban.

A második helyen Belgium végzett 88,2 pontszámmal, a harmadik helyen pedig Hollandia végzett 87,7 pontszámmal. Európában Franciaország teljesített a legrosszabbul, 54,4-es pontszámmal. Figyelemre méltó, hogy az Egyesült Államok is jóval a globális átlag alatt helyezkedik el 59,5 ponttal ebben a kategóriában.

Finnországot a Natixis indexe is a „boldog nyugdíjas hely” kategóriába sorolja. Annak ellenére, hogy a Natixis összesített pontszámát tekintve nem került be a legjobb 10 közé, Finnország öt egymást követő évben vezette a befektetési bank életminőség kategóriáját. A magas boldogsági pontszám, a jó levegőminőség, a víz és a higiénia, valamint a biológiai sokféleség a fő mozgatórugói Finnország első helyének – áll a közleményben.

A Natixis 2023-as indexében Norvégia végzett az élen, megtartva tavalyi helyét, és 83 százalékos összpontszámmal büszkélkedve. Svájc a második helyen áll a teljes indexben, és vezeti a „pénzügyek a nyugdíjban” kategóriát.

A rendszer fenntarthatósága

A Mercer úgy véli, hogy egy ország hosszú távú gazdasági növekedése is döntő szerepet játszik, mivel ez közvetlenül befolyásolja a munkaerő létszámát és a nyugdíjra félretett pénzek összegét. Emellett az ország adósságállománya és a nyugdíjakra fordított közpénzek összege is befolyásolja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

E tényezők alapján Izland rendelkezik a legfenntarthatóbb rendszerrel Európában, 83,8-as minősítéssel. Dánia és Hollandia közvetlenül utána következik 82,5, illetve 82,4-es értékkel. Európában a legalacsonyabb pontszámot Olaszország kapta 23,7 ponttal, majd Spanyolország következik 28,5 ponttal.

Sokat foglalkozunk a nyugdíjrendszerrel, de nem ez az egyetlen dolog, amit figyelembe kell venni. Sok múlik az adórendszeren, az ország éghajlatán és kultúráján is, valamint azon, hogy az emberek valóban boldogok tudnak-e lenni ott

– mondta a Mercer munkatársa, Walsh és megjegyezte, hogy vannak olyan puha tényezők, amelyeket az index nem vesz figyelembe, és amelyek miatt az olyan országok, mint Olaszország és Spanyolország, még mindig népszerű nyugdíjas célpontok lehetnek sokak számára.