Az új államfő feladata lesz, hogy helyreállítsa az előző köztársasági elnök, Novák Katalin kegyelmi döntése miatt megbomlott nemzeti egységet, világossá kell tenni, hogy pedofil vagy ahhoz kapcsolódó bűncselekményekhez kötődő ügyekben nincs pardon – jelentette ki a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Novák Katalin egy olyan kegyelmi ügyben mondott igent, amiben csak egyetlen helyes döntés születhetett volna, a nem – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: ezt szinte mindenki így érezte az országban, a jobboldalon meg különösen, hiszen a családi értékek, gyermekek védelme, a gyermek, mint érték, az a „mi politikai krédónk, hitvallásunknak a középpontjában áll”.

Ez egész egyszerűen elfogadhatatlan, és ha már nem lehet miszlikbe vágni azokat, akik hozzányúlnak a gyerekünkhöz, hát az a minimum, hogyha elítélték őket, akkor utána nincs pardon és nincs kegyelem

– jelentette ki az MTI tudósítása szerint.

Hangsúlyozta: egy tisztességes országban, mint Magyarország, nem fordulhat elő olyan, mint ami a bicskei gyermekotthonban történt, és amit a kegyelmi ügy hozott felszínre.

A miniszterelnök a Facebook-oldalán azt is közölte: minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjére kiterjedő vizsgálatot rendelt el, mert a gyerekek közelében nem dolgozhatnak olyanok, akik veszélyt jelentenek rájuk.

Orbán Viktor az interjúban kijelentette: a svéd miniszterelnökkel folytatandó mai budapesti megbeszélésén az összes függőben lévő ügyet elrendezik, kötnek hadiipari, katonai megállapodásokat és a katonai együttműködésről is lefektetnek néhány döntést és irányt.

A miniszterelnök rámutatott: azt el kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Svédország más értékek szerint rendezi az életét, mint Magyarország. Magyarország egy keresztény kultúrájú ország, a keresztény értékek alapvetőek a társadalmunkban - mondta.

Mi egy családközpontú ország vagyunk és azokat a modern konfigurációkat, amelyek Európában elterjedtek, a magyarnak nem veszi be a gyomra

- fogalmazott a kormányfő, aki kiemelte: Magyarország békepárti, míg Svédország háborúpárti az orosz-ukrán konfliktusban.

A miniszterelnök az orosz-ukrán háború kirobbanásának kétéves évfordulóját felidézve kijelentette: nincs harctéri, katonai megoldás, békefolyamatra van szükség, amely lezárja ezt a konfliktust, és egyúttal hosszú távon élhető Európát teremt számunkra.

Hozzátette: ez egy nagyon nehéz ügy, Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami számos elvi és erkölcsi kérdést is felvet, de a háború alapvetően mégiscsak reálpolitikai kérdés.

A realitások az első pillanattól nyilvánvalóak voltak. Magyarország ezért is mondta, amit mondott

- tette hozzá azzal, hogy a Nyugat nem vetheti bele magát egy olyan háborúba, amelyben nyilvánvaló az alapvető matematikai, életszerű tények alapján, hogy nincs megoldás a harctéren.

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok. Ezt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióülését követően. Az Országgyűlés jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról, az új köztársasági elnök megválasztásának még nincs időpontja.