Nem hagyta érintetlenül a kormánypárt támogatottságát a kegyelmi-botrány: a 21 Kutatóközpont felmérése szerint a teljes népesség tekintetében 33 százalékról 30 százalékra csökkent a Fideszre voksolók aránya, ami nagyjából negyedmillió vesztett szavazatot jelent – írja a 24.hu.

A 21 Kutatóközpont által, SMS-s formában végzett országos reprezentatív kutatásban 1200 válaszadót kérdeztek meg. A felmérést Novák Katalin lemondása után tíz nappal végezték, a kutatás 2,5 százalék körüli hibahatárral számol.

Személyi felelősség kérdése

A választókorú népesség 30 százalék által támogatott Fidesz a visszaesés ellenére továbbra is az ország vezető politikai ereje, míg 9 százalékos támogatottsággal a DK a legjelentősebb ellenzéki formáció. A biztos pártválasztók körében 44 százalékkal vezet a kormánypárt, a DK-re pedig 17 százalék voksolna.

A kutatása a kegyelmi-ügyért viselt személyi felelősség kérdésére is kitért:

az ellenzéki és pártnélküli szavazók 65 százaléka a miniszterelnököt nevezte meg a kegyelmi-ügy fő felelősének, a kormánypártiaknak nem tették fel ezt a kérdést.

A teljes népesség 49 százalékának rosszabb, míg a válaszadók 11 százalékának jobb lett a véleménye a Fideszről. A kormánypárti szavazók 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csalódott az Orbán Viktor vezette formációban. 

A bizonytalanok aránya nőtt

A pártnélküli választópolgárok 61 százalékának rosszabb lett a véleménye a Fideszről. Általános tendenciaként a bizonytalanok számának az emelkedése látható: a novemberi 26-ról 32 százalékra nőtt az arányuk.

Az ellenzékre voksolók aránya is csökkent 3 százalékkal, a kormányellenes erők vezető formációja a 9 százalékon álló DK, a Mi Hazánkot és a Momentumot egyaránt 5 százalékra mérték, míg a választópolgárok 6 százaléka a Kutyapártra szavazna.

A Jobbik, a Mindenki Magyarország Néppártja, a Nép Pártján Mozgalom, az MSZP, az LMP, a Második Reformkor és a Párbeszéd támogatottság 1 és 3 százalék között mozog, összesítve a szavazók 14 százaléka voksolna erre, az EP választáson külön induló hét pártra.  

„Most kell neki behúzni, hogy ne tudjon talpra állni” - tüntettek az ellenzéki pártok

Budapesten ismét utcára vonult az ellenzék több pártja, a DK, az MSZP, a Momentum, valamint a Párbeszéd – Zöldek. A közvetlen köztársaságielnök-választást követelő rendezvényen több ellenzéki politikus is felszólaltHa érdeklik a részletek