Sulyok Tamást jelöli a Fidesz–KDNP a kegyelmi botrány után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatón.

Amennyiben a parlament kétharmados többséggel támogatja a kormánypárt jelöltjét, úgy a jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki posztját ellátó jogász költözhet a Sándor-palotába. A Fidesz–KDNP kétharmados többsége miatt szinte biztosra vehető az új államfő személye – írja az Index.

Sulyok Tamás 2000-től 2014-ig osztrák tiszteletbeli konzulként dolgozott, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, fél évre rá a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. Sulyok Tamás 2021-ben adott interjút az Indexnek, amelyben úgy fogalmazott: „A politikai kritikával nem tudok mit kezdeni, soha életemben nem érdekelt a politika.”

Novák Katalin lemondása és a kegyelmi ügy

Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását, miután hatalmas közfelháborodást váltott ki azzal a döntésével, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek. A leköszönő köztársasági elnök elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért.

Február másodikán derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnökként kegyelemben részesítette a bicskei pedofilügyben érintett, és másodfokon kényszerítés miatt elítélt pedagógust, aki az ítélet szerint igazgató-helyettesként arra próbálta rávenni a bicskei gyermekotthon bántalmazott fiatalkorú lakóit, változtassák meg a vallomásukat, hogy a pedofília miatt később elítélt igazgatót felmentsék. 

Mindezért K. Endre 3 év 4 hónap börtönt kapott első és másodfokon is, míg a gyermekeket molesztáló igazgatót nyolc év börtönre ítélték.

Bár a történtekre nyolc napja derült fény, azonban a kegyelmi döntés 2023. április 27. napján született, és az egyébként a szabályoknak megfelelő kegyelmi döntésre csak azért derülhetett fény, mert a K. Endre ügye a Kúrián folytatódott. 

Óriási politikai és társadalmi vihart okozott a kegyelmi döntés, még a kormányfő is megszólalt. Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, ami „lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy az elnökség javaslata alapján Deutsch Tamást jelölik meg a kormánypártok EP-listavezetőjének, de erről még döntenie kell a választmánynak.