„Anyaszentegyházunkért érzett felelősségére apellálva hangsúlyosan kérjük Balog Zoltánt, mondjon le a dunamelléki püspöki tisztségéről is. Ez nem egyetlen egyházkerület, hanem az egész Magyarországi Református Egyház közös ügye” – áll abban a nyilatkozatban, amelyet 24 református értelmiségi írt alá. 

A levélben úgy fogalmaznak, hogy Balog Zoltán püspöknek a kegyelmi botrányban való érintettsége és a püspöki tisztségéhez való ragaszkodása miatt egyházuk napról napra veszít hiteléből, és ez akadályozza alapvető küldetésének teljesítését, az evangélium hirdetését. A püspök távozását sürgetők ugyanakkor reménykednek is, „mert ez a megrázkódtatás a megtisztulás és a megújulás kiindulópontja lehet”:

Hisszük, hogy Jézus Krisztus keresztáldozatának elfogadásával, bűneink megvallásával Isten kegyelméből bűnbocsánatot nyerhetünk. Ezt a kegyelmet összekeverni az államfői kegyelmi jogkör gyakorlásával súlyos visszaélés

– olvasható a levélben, amely a Válasz Online-on olvasható teljes terjedelmében.

„Az egyházközösséget Balog maradása inkább rombolja”

Az aláírók úgy érzik, hogy hitelességünket, az egyházon belül megbomlott testvéri közösséget nem Balog Zoltán lemondása, ellenkezőleg, hivatalban maradása rombolja tovább. Az ügyet hatalmi szóval lezárni nem lehet, következményei viszont – a lemondott keresztelők, a kilépő egyháztagok – velük maradnak.

Arról is írnak, hogy megkövetik mindazokat, „akikben a kegyelmi ügy kezelésének módja szörnyű traumák okozta mély sebeket szakított fel, és akik ezért egyházunk által is cserben hagyottnak érzik magukat. A jövőben jobban kell megélnünk Jézus példáját követve a szenvedőkkel azonosuló egyház valóságát.”

Balog Zoltán: Tévedtem, és hibáztam

Balog Zoltán egyetértett azzal, hogy K. Endre elnöki kegyelmet kapjon, ugyanakkor elmondása szerint a vonatkozó kérvényt nem ő nyújtotta be, és nem is ő terjesztette fel.

A részletekről ITT írtunk bővebben.