Március 25-26-án fagyok voltak éjjel, a kajszibarack esetében volt, ahol 100 százalékos kárt is találtak a szakemberek. Az alma és a meggy esetében javasolják a virágkezdemények, és a kinyílt virágok bibéjét átvágni, megvizsgálni: amennyiben a közepén barna elszíneződést látunk, ott a termés nem fog megkötni. Amennyiben a károsodás csak részleges, akkor valószínűleg a gyümölcskezdemény is sérült lesz.

A fagykár bejelentésére a károsultaknak az eseményt követő 15 napon belül van lehetősége.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint a terméskötődés fokozása különösen a fagykárt szenvedett, kevés virággal rendelkező ültetvényekben lényeges. A bór tartalmú lombtrágyák, és az egyéb kötödést elősegítő anyagok kijuttatásának ideje a pirosbimbós állapot, illetve a virágzás kezdete, ugyanis ekkor fejtik ki a legkedvezőbb hatásukat. A kijuttatást mindenképpen a virágzás elejére javasolják, az ismételt kezelést pedig a virágzás közepére célszerű időzíteni.

A gyümölcsösök pillanatnyilag a virágzás állapotában vannak. A kijuttatott készítmények kiválasztásakor fordítsunk különös figyelmet a méhek védelmére és azt se felejtsük el, hogy a gyomok virágzása esetén azok is ugyanúgy virágzó kultúrának számítanak, valamint azt, hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is! Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során mintha a gyümölcsfák virágoznának – hívja fel a figyelmet a nak.hu.

Permetezéskor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:

  • virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak
  • ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is)
  • méhekre nem veszélyes, illetve nem jelölésköteles készítmények esetén: bármely időpontban végezhető a permetezés,
  • méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén: a permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentéskötelesek.
  • méhekre kifejezetten veszélyes készítmények: a virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben amikor a méhek látogatják az ültetvényt (gyomok, virágai, levéltetvek, körtelevélbolha mézharmatja) nem használhatóak.

Teendők fertőzések esetén 

A lisztharmat a fertőzést az áttelelt fertőzött hajtásvégekről indítja el, így a fertőzött rügyekből fertőzött hajtások jönnek elő, ami ellen 100 százalékosan csak metszéssel lehetne védekezni. Erős fertőzés esetén javasolt kéntartalmú készítmények vagy a kettős (varasodás-lisztharmat) felszívódó gombaölő szerek alkalmazása. 

Még nincs tűzelhalás jellegű fertőzés, nem adottak hozzá a feltételek. A tűzelhalás ugyanis csak akkor fog fertőzni, ha virágzáskor egyszerre van csapadékos és meleg idő is, ilyenkor a fertőzési kockázat megnőhet.

A bimbólikasztó bogár kártételeit már lehet látni, ezért ellenük védekezni most nem lehet, a piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi) elleni védekezésnek pedig most van itt az ideje. 

A tetvekkel is jobb vigyázni

A zöld almalevéltetvek levéltetvek áttelelő egyedei a kinyílt rügyekben a kis levélkezdemények védelmében már előfordulhatnak. A hajtásvégeken már megjelentek a hangyák is, amik már a levéltetveket látogatják, illetve segítik a kolóniák kialakításában.

A levélpirosító almalevéltetvek kártétele már tapasztalható az ültetvényekben, a kis leveleken már kis mértékű torzulásokat láthatunk. Később a szívogatásnak megfelelően felhólyagosodott, kezdetben narancssárga, majd élénkvörös levéltorzulások alakulnak ki. Az ellenük való védekezés sikerét az időben történő kezelések jelentik. Még azelőtt kell elvégezni a permetezéseket, mielőtt a levelek torzulnának. 

A vértetű-kolónia is elkezdte a károsítását, főként a gyökérnyaki részen találkozhatunk velük, az intenzív ültetvényekre jellemző oltási csomó környékén. A nak.hu javasolja a gyomok irtását, a sarjhajtások eltávolítását, mert ezzel megnehezíthető az első telepek kialakulása. A lombkorona-szinten áttelelt egyedek ellen a kontakt készítmények alkalmazása hozhat sikert.

A májusi cserebogár megjelenése is várható az ültetvényekben. Az ellenük való védekezésben alapvetően fontos, hogy védekezzünk az imágók ellen. Később, amikor már a talajban a lárva fog károsítani, nem sok lehetőségünk lesz a védekezésre. A kezelésekre elsősorban kontakt készítményeket javasolnak.