A gyümölcsfák javarészt átesnek a mélynyugalmi időszakon január végéig, ezt követően azonban már csak az alacsony hőmérséklet tartja vissza őket a rügyfakadástól, vagyis az ebben az időszakban jelentkező felmelegedés indítja el a kényszernyugalomban levő növény életciklusát – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Ez a közlemény szerint általában nem okoz gondot, ha csak néhány napig tartó enyhe időjárásról van szó, azonban a többhetes meleg becsapja és kihajtásra kényszeríti a növényt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján pedig a korai felmelegedést márciusban és áprilisban hirtelen betörő lehűlés szakítja meg, amire a gyümölcsfák, a vegyes- és virágrügyek rendkívül érzékenyek.

A kamara szerint pedig szinte mindegyik hazai termőhelyen számolni kell a hektikus tavaszi időjárással.

Azonban a művelési rendszer megfelelő, átgondolt alkalmazásával jelentősen mérsékelhető a tavaszi fagykár, ideértve az ültetvények tervezését, létesítését és a fenntartását is. 

Mint írják, a tervezésnél célszerű minél hosszabb mélynyugalmi idejű és minél később virágzó fajtákat választani. Az adott időszakban és fenológiai állapotban beálló fagyos időszak időtartama és nagysága határozza meg a védekezés módszerét, valamint az alkalmazott eljárásokat, melyek akár egy időben is alkalmazhatók az eredményes védekezés érdekében – teszik hozzá.

A kamara leszögezi, hosszútávú és költséges befektetés a gyümölcsültetvény, ami ha nélkülözi a szakszerű döntéseket, akkor nem térül meg. Ebben, valamint a hazai gyümölcstermesztési szabályrendszer újragondolásában elengedhetetlen az állami szerepvállalás, melyet a hamarosan megjelenő ültetvénytelepítési pályázat is segíteni fog.

Nincsen többé olcsó gyümölcs

Védekezni kell a fagykár ellen, ami jelentős tőkebefektetést igényel.
Ha többre kíváncsi, ide kattintva olvashat tovább--->