A vállalkozások drasztikusan javították a költséghatékonyságukat, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Pékszövetség körképe szerint folyamatosan bővül a szakboltok kínálata a fogyasztói igényeknek megfelelően.

Az erről szóló közös közleményükben kitérnek arra, hogy egyre elterjedtebb a kovászos technológia, a termékválasztékot pedig az igényekhez alakítják, ilyenek a gluténmentes, valamint a csökkentett szénhidrát tartalmú termékek.

A statisztikai adatok alapján a kenyérfogyasztás valamelyest csökkent az elmúlt években, először a koronavírus-járvány, majd a magas infláció miatt. Míg korábban évente 72 kilogramm kenyeret és 10-12 kilogramm péksüteményt fogyasztottak a magyarok átlagosan, ez az arány mostanra átlagosan 50-52 kilogrammra csökkent.

A fogyasztói szokások is átalakultak: míg korábban naponta szerezték be a fogyasztók a friss pékárut, mostanra már csak két-három naponta teszik ezt meg, ugyanakkor már többen vásárolnak kenyeret mint péksüteményt.

Mit tehetünk, ha rossz élelmiszert vásároltunk?

Gyakran előfordul, hogy csak a bevásárlás után vesszük észre, a megvásárolt termék szavatossága már lejárt, vagy éppen más fogyasztóvédelmi problémával szembesülünk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta, ilyenkor hogyan tovább.
Ha kíváncsi rá, itt elolvashatja--->