A hazai gyümölcsszezon már a fűtött fóliás szamócaszürettel kezdetét vette április elején, azonban már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, hamarosan pedig a szabadtéri ültetvényeken is szüretelnek.

A FruitVeb és a NAK körképe szerint nagy a különbség a külföldi és a hazai szamóca között: az importált, azaz külföldi gyümölcs koraérett, ugyanakkor mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt jut el a fogyasztókhoz, ezért teljesen éretten szedik azt le a kertészek, ami megmutatkozik a termék ízvilágában is – írja az MTI.

A szakértők leszögezték, hogy a köznyelvben epernek nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper eredetileg fán terem, és rendszertanilag eltér a szamócától, mivel a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába tartozik, míg a szamóca a Fragaria nemzetségbe, azon belül a rózsafélék családjába tartozik.

A közleményben kitértek arra is, hogy a szamóca rendkívül egészséges, mivel magas antioxidáns tartalommal, valamint a naranccsal szinte azonos tartalmú C-vitamin mennyiséggel rendelkezik.

Egyelőre sokkolóak az árak, ennyi lesz egy kiló eper

Most még az üvegházakból, a fóliasátrak alól kerül a piacra a magyar eper, ez indokolja a kilónkénti 5-6 ezer forintos árát.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->