Ki nem látott még kukásautót akcióban? Aki már látott, az tudja, hogy a narancssárga ruhás kukás kommandó komoly fizikai munka árán üríti a lakossági szemetet, de bizony a hulladékgyűjtő edények olykor igen mostoha bánásmódnak vannak kitéve, a köztisztaság keresztes lovagjai nem mindig bánnak velük kesztyűs kézzel. Bármerre járunk az országban, rengeteg törött, repedt, megcsonkított kukás edényt láthatunk.

Kép: Napi.hu, Sánta András

Utánajártunk, mi a teendő, ha önhibánkon kívül egy nem túl vidám reggelen arra ébredünk, hogy az este még épségnek örvendő kukás edényünket reggel romokban húzzuk vissza az utcáról.

A kuka nem olcsó mulatság

Rengetegféle kukás edény létezik: kicsi, nagy, konténer méretű, henger alakú, négyszögletes, zöld, kék, fekete, sárga, az 50-60 literes űrtartalmútól egészen az ezer liter feletti nagyságúig. Egy dolog azonban közös bennük: nem olcsók. Az egyik barkácsáruház-láncnál a legapróbb lakossági szemétgyűjtő edény ára is több mint 10 ezer forint, de egy nagy, 1100 literes, kerekeken guruló műanyag hulladéktároló mindenféle extrával, vagyis gyerekzárral, tolófedéllel, hő- UV- és vegyszerálló, kivitelben, aljában vízelvezetéssel nem kevesebb, mint félmillió forintba kerül.

A kárügyintézéssel kapcsolatos kérdéseinket a fővárosi köztisztasági vállalatnak, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának tettük fel, és a cég kommunikációs munkatársai hangsúlyozták, hogy válaszaik kizárólag az általuk ellátott területre vonatkoznak.

A kukát nem is kell mindig megvásárolni

Megkérdeztük, mi a teendő, ha a kukát a szemétürítés után törve, repedve látja viszont az ingatlantulajdonos.

Nos, kiderült, hogy Budapesten a lakosság, az ingatlantulajdonosok nem vásárolják meg a gyűjtőtartályokat, a kihelyezett hulladékgyűjtők a BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divízió tulajdonában vannak, vagyis a fővárosban a lakóingatlanokhoz, illetve a szerződött gazdálkodó szervezetekhez a cég külön díjfizetés nélkül biztosítja a gyűjtőtartályokat.

A kárbejelentés folyamata

A tartály sérülését többféle módon be lehet jelenteni. A csere kérelem történhet online ügyintézéssel, egy internetes űrlap kitöltésével.

Ez tűnik a legegyszerűbb módszernek, de a szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a hulladékgyűjtő edény sérülése az elhasználódás, illetve amortizáció következménye, a budapesti köztisztasági társaság a cseréjét díjmenetesen végzi, viszont a nem rendeltetésszerű használat során bekövetkezett sérülés (ilyen lehet egy edény megégése, elolvadása) kártérítési kötelezettséget von maga után

Ha viszont egy szimpla kukakárról van szó, ki kell tölteni az űrlapot, és a csere folyamata beindul.

Addig is, ha az edény oly mértékben megrongálódott, hogy hulladék már nem helyezhető el benne, a sérülés bejelentését követően, a pontos fogyasztási cím ismeretében, a keletkezett hulladék bármilyen zsákban kihelyezhető a begyűjtési napon, és a vállalat munkatársai az új edény kiérkezéséig elszállítják a szemetet

Kép: Napi.hu, Sánta András

kuka károsodását továbbá telefonon, személyesen, illetve e-mailben is be lehet jelenteni, és olyankor a vállalat munkatársai a tartálycsere előtt a megadott elérhetőségeken felveszik a kapcsolatot az igénylővel.

Szolgáltatói felelősség

Arra is rákérdeztünk, hogy ha a begyűjtés alkalmával rongálódik meg a hulladékgyűjtő edény, a szolgáltató elismeri-e a felelősségét.

Azt a választ kaptuk, hogy amennyiben a hulladékgyűjtő edény sérülése az ürítést végző dolgozók hibájából vagy a jármű meghibásodása miatt történt, a járat a telephelyre történő visszatérést követően jelzi az adott címet, és a tartály cseréje díjmentesen megtörténik.

Vidéki kukázási gyakorlat

Az eddig elmondottak a BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divízió szolgáltatási területén érvényesek. A vidéki eljárásrendekkel kapcsolatban célszerű érdeklődni a területileg illetékes szolgáltatók ügyfélszolgálatánál, de tapasztalatunk szerint az olyan területeken, ahol bérelt kukaedények vannak használatban, mindenhol törekednek a rugalmas ügyintézésre, a megrongálódott kukás edényeket indokolt esetben térítésmentesen cserélik.

Igaz, olyan tájékoztatással is szembesültünk, miszerint a gyűjtőedény sérülése, törése gyakran nem is a szolgáltató alkalmazottainak a hibájára vezethető vissza. Egy dunántúli szolgáltató arra hívja fel a figyelmet, hogy előfordul olyan eset, hogy a műanyag elfárad, törékennyé válik a nyári tűző naptól, a téli hidegtől, illetve az sem ritka, hogy télen belefagy a nedves hulladék, ami nagyobb igénybevételt jelent, és az edény idővel eltörik, méghozzá jellemzően nem akkor, amikor a hulladékot elhelyezik az edényben, hanem ürítés közben, mivel akkor nagyobb az igénybevétel. 

Tehát a legtöbb esetben nem a munkatársaink hibájából törik el a kuka, hanem az anyag elöregedése miatt

– hangsúlyozzák, azzal kiegészítve, hogy az edény töréséhez vezet az is, ha az abban elhelyezett hulladék súlya meghaladja a legnagyobb terhelhetőséget.

Fontos tudni tehát, hogy a különböző méretű kukák teherbírása az alábbiak szerint alakul:

Éppen ezért hangsúlyozzák, hogy a túlterhelt edények ürítése közben történt sérülésekért a szolgáltató nem vállal felelősséget.