Szolnokon indult el Magyarországon elsőként a háztartási biohulladék szelektív gyűjtése, másodikként Székesfehérvár, múlt héten pedig Kaposvár lépett be a rendszerbe. Az idénre ígért 460 ezerből mintegy 60 ezer ember már megkapta a háztartási biokukáját, de a közeljövőben Miskolcon és Cegléden, márciusban pedig várhatóan Budapesten is elkezdhetik az érintett háztartások az élelmiszer-hulladék szelektív gyűjtését.

 

2018-ban született meg az a döntés az Európai Unióban (Hulladék Keretirányelv), ami a tagországokat, így Magyarországot is arra kötelezi, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését. Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani. Márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai eredetű, ami eddig főként a szemétlerakókban (kutatások szerint évente 320 ezer tonna) vagy a csatornarendszerben (becslések szerint évente 600 ezer tonna) végezte.

A koncessziót elnyerő MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. azt tervezi, hogy 2024-ben országszerte 14 település társasházi övezeteiben, összesen 460 ezer embertől fogja begyűjteni a háztartási élelmiszer-hulladékot.

Szolnokon debütált január közepén debütált a rendszer, ott a társasházkezelők már megkapták az új barna kukákat, a lakosok pedig átvehették azokat az ötliteres, szag- és kifolyásmentes biokukákat, amelyekbe a konyhai biohulladékot gyűjthetik. A programmal első körben 20 ezer embert, azaz több mint 5400 családot szeretnének elérni.

Székesfehérváron február elejére tervezik a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok házhoz menő gyűjtésének elindítását. A DEPÓNIA Nonprofit Kft. munkatársai 10 ezer háztartásba juttatják el a konyhai biokukákat

Kaposváron 16 ezer embert, mintegy 6400 háztartást érint elsőként a házhoz menő szelektív rendszer, a partnerük a városban a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. A szolgáltató már megkezdte a kis és nagy biokukák kiosztását a 48-as Ifjúság útján, valamint a Berzsenyi, Kontrássy és Irányi Dániel utcákban - számolt be a Telex.hu.